Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 декември (вторник)

Обявени са нови огнища на африканска чума при диви свине на територията на област Шумен

Регистрирани са нови огнища на Африканска чума при диви свине в област Шумен, обявиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Епизоотичната обстановка в област Шумен и извършените дейности бяха представени на редовното месечно заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков.

Общо 3 са новите огнища на заболяването, обявени от БАБХ през последния месец.  „Със заповед от 2 декември на изпълнителния директор на БАБХ са обявени първично възникнали огнища за болестта АЧС при диви свине в землището на с. Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав. На 22 ноември е регистрирано огнище в района на село Сушина, община Върбица. Всички огнища са в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел, при който са отчетени положителни проби за африканска чума“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. От началото на годината до момента на територията на област Шумен са обявени общо 6 огнища на африканска чума при диви свине. Четири са огнищата в стада от породата „Източнобалканска свиня“. Д-р Баева уточни, че към момента в област Шумен има активни 12 стада от тази порода, които са в добро здравословно състояние, затворени са в помещенията, имат предписания прасетата да бъдат затворени и да не пускат свободно с цел да се ограничи контакта с дивата природа.

По информация на директора на Регионалната дирекция по горите Емил Гелов са издадени заповеди за ограничаване на достъпа до инфектираните зони, а служителите на съответните горски стопанства, където попадат огнищата, са поставили табели за обозначаване на зоната. „Създадена е организация и са уведомени веднага ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност“, съобщи инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен.

От умрели прасета в промишлените свинеферми са взети близо 200 проби през изтеклия месец, като резултатите са отрицателни. Продължават и проверките на ОДБХ в свиневъдни обекти тип „заден двор“, като общо до момента в област Шумен са проверени над 700 такива обекти.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен е насрочено за 7 януари.

Skip to content