Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
4 януари (събота)

Обявено е огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма на територията на област Шумен

Огнище на Африканска чума по свинете/АЧС/ в индустриална ферма в с. Никола Козлево, област Шумен обяви Българската агенция по безопасност на храните. Положителният резултат от пробите е потвърден в късния следобед на 3 януари от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Всичките 24 500 животни, които са се отглеждали  в засегнатия свинекомплекс, ще бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Това стана ясно на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков. На заседанието присъстваха проф. Паскал Желязков-изпълнителен директор на БАБХ, д-р Цвятко Александров- зам. изпълнителен директор на БАБХ, проф. Георги Георгиев-директор на Център за оценка на риска по хранителната верига, както и представителите на Министерството на земеделието, храните и горите д-р Александър Николов и д-р Димитър Беровски.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, община Никола Козлево, както и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, община Нови пазар. По информация на заместник-областния управител Петко Шаренков е била проведена среща с ръководството на община Никола Козлево и представители на фирмата за създаване на организация за изпълнение на набелязаните мерки за ликвидиране на огнището. „Определено е мястото, където ще бъдат загробени умъртвените животни. Издадени са положителни съгласувателни становища от съответните институции“ каза Петко Шаренков.

В следобедните часове на 2 януари до ОДБХ е подаден сигнал за болни животни от ветеринарния лекар на свинефермата. На място отива официалният ветеринарен лекар, вземат се проби, които веднага са изпратени за изследване в София. „Пробите са изработени по спешност, в късния следобед в петък са получени резултатите и е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнище на АЧС в свинекомплекс „Тетрахиб“, който е собственост на „Бони Холдинг“ АД“, обясни д-р Катя Райкинска, директор на ОДБХ Шумен. Около огнището е въведена забрана за влизане и излизане на хора и моторни превозни средства, с изключение на длъжностни лица без разрешение от ОДБХ-Шумен.

„За съжаление не можем да приложим някакви мерки и да отделим заразените от болните прасета, защото просто инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи, ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи“, каза изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков. Той уточни, че все още няма яснота как е проникнал вирусът във фермата в Никола Козлево, която е ферма с добре развита структура, дезинфекционни площадки и организация. „Мерките, които се предприемат, дават своето положително влияние в борбата с африканската чума. Проблемът с дивите  свине е много сериозен и дълго време ние ще се борим с това заболяване в нашата страна“ каза още проф. Желязков и призова всички да изпълняват стриктно мерките за биосигурност.  БАБХ разполага с всичко необходимо за поставяне на бърза и своевременна диагноза на заболяването АЧС.

Проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига заяви, че проучването за причините за заразата ще продължи. „Ясно е, че на територията на свинекомплекса е проникнал вируса. Мерките на биосигурност функционират, има създадени необходимите мерки за опазване на животните, но някъде вътре в системата има пробив.  Ако не проучим и не намерим начина, по който вируса е проникнал във фермата, ние рискуваме да не можем да натиснем там, на онези фактори, които са важни, за да не допуснем отново пробив“, обясни проф. Георгиев и уточни, че вирусът може да е внесен от гризачи, с храна. По думите му поне шест месеца ще са необходими, за да се обеззарази свинекомплекса. Едва след това при набелязани конкретни мерки за сигурност собствениците ще имат право отново да отглеждат животни в него. На заседанието стана ясно, че загубите за собственика на свинекомплекса ще са над 10 млн. лв., като прокуристът на холдинга Цветан Илиев заяви, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа.

През последния месец на територията на област Шумен е констатирано едно огнище при диви свине в селата Бяла река и Тушовица, община Върбица. Обявени са и 3 огнища в стада от породата „Източнобалканска свиня“ в село Бял бряг, община Смядово. Огнищата са ликвидирани, като са умъртвени по хуманен начин 223 прасета от тази порода.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 4 февруари.

Skip to content