Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
17 октомври (сряда)

Откриха нов информационен център в НИАР „Мадара“

На специална церемония беше представен новият информационен център на НИАР „Мадара“, обновен със средства от кампанията „Ние обичаме България“ на BILLA България. На събитието присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът на общината Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.

„Благодаря за инициативата, с която става възможно съхраняването на културните и историческите ни паметници. С тези придобивки ще можем още повече да популяризираме Мадарския конник“, каза кметът на общината Любомир Христов. От своя страна областният управител подчерта значението на новата база не само за увеличаване на туристите, но и образованието и патриотичното възпитание на децата и учениците.

„Радвам се, че кампанията успя да дари средства за обновяване на НИАР „Мадара“. Стартирахме я през 2016 г., като досега подкрепихме паметника на Шипка, Мадарския конник и Плевенската панорама. Целта ни е чрез тази кампания да опазим нашето културно-историческо наследство“, заяви Стоян Тачев – координатор корпоративна отговорност в BILLA България.

Директорът на Регионален исторически музей–Шумен Даниел Руменов разясни извършените дейности, реализирани със средствата от кампанията. Закупено е експозиционно оборудване – нови витрини, мултимедийни екрани, информационен киоск. За най-малките посетители на резервата е разработена интерактивна игра, представена чрез маса с активен екран, позволяваща на децата да „обходят“ всички забележителности и да научат интересни факти за тях.

Представена бе и виртуалната реалност. 20 комплекта VR очила връщат посетителите назад във времето чрез 3D възстановки на Малката и Голямата пещери, капището, манастирския комплекс. Платформата включва и 360° снимки на самия Мадарски конник. За улеснение на туристите пред информационния център е инсталиран далекоглед, насочен към скалния релеф, а по алеите в резервата са поставени и 56 нови информационни табели на три езика-български, английски и руски.

Средствата, които са вложени в техническото оборудване и обновяване на НИАР „Мадара“, набрани в кампанията, са 96 хиляди лв. През 2017 година 62 000 туристи са посетили резервата.

IMG_6244

IMG_6251

IMG_6252

Skip to content