Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
20 ноември (понеделник)

Паметник на загиналите и участниците във войните жители на селото откриха във Върбяне

Паметник на загиналите и участниците във войните жители на село Върбяне беше открит днес в центъра на селото с военен ритуал и почетен караул от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Идеята е на кмета на селото Николай Найденов и общинския съветник Пламен Павлов. На паметната плоча са изписани имената на всичките 35 жители на селото-участници във Втората световна война, на 14-загинали във войните 1912-1918 година и на четирима жители на селото наградени с орден за храброст.

Сред гостите на церемонията бяха областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели, народните представители Димитър Александров и Иван Иванов, кметовете на Шумен Любомир Христов, на Каспичан Милена Недева, на Смядово Иванка Петрова, на Велики Преслав Александър Горчев, на Каолиново Нида Ахмедов,  командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Сашо Евлогиев, много жители на селото.

Паметникът беше открит от кмета на село Върбяне Николай Найденов и от директора на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната Иво Антонов, който връчи поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. „Балканските войни, Първата и Втората световни войни, водени от Българската армия през първата половина на 20 век, са върховно усилие за освобождение на целокупния ни народ и обединение на историческите български земи в една държава. В тези войни участват рамо до рамо християни и мюсюлмани, арменци, евреи и други националности, както и български доброволци от Европа и Америка. Всички онези, които вярваха в националния идеал и желаеха да видят земите ни свободни“, се казва в поздравлението на министър Каракачанов.

IMG_5555

IMG_5546

IMG_5539

 

Skip to content