Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
30 януари (понеделник)

Партиите и коалициите не се разбраха за състава на РИК-Шумен

Областният управител Донка Иванова проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК) и съгласно Указ № 59 на Президента на Република България, във връзка с насрочените за 26 март избори за народни представители.

Присъстваха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП Лява България“, ДПС, Реформаторски блок, АБВ, „Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, Коалиция „България без цензура“ и партия „Атака“.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия РИК-Шумен ще се състои общо от 13 души- председател, двама заместник-председатели, секретар и девет души членове. Разпределението на квотите между партиите и коалициите е следното: за ПП ГЕРБ – 4, за Коалиция „БСП Лява България” – 2, за партия ДПС – 2, за Реформаторски блок – 1, за Коалиция „Патриотичен фронт“ – 1, за Коалиция „България без цензура“ – 1, за партия „Атака” и за АБВ –1.

По време на консултациите политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за председател, заместник-председатели и секретар на комисията.

Две бяха предложенията за председател на РИК – ПП ГЕРБ предложи за поста адвокат Василина Кънчева, а Коалиция „БСП Лява България”- адвокат Георги Иванов.

За заместник-председател на комисията бяха предложени три кандидатури- Юлиян Русев от „Атака“, Светлена Бъчварова от АБВ и Милен Беджев от Реформаторския блок.

За секретар на РИК ДПС предложи Ахмед Джамбазов, Коалиция „БСП Лява България” – Георги Иванов, а Милен Беджев е предложението на Реформаторския блок

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК Шумен до края на тази седмица.

Skip to content