Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (сряда)

Почит пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Областният управител Валентин Александров и заместник-областните управители  Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев присъстваха на тържествен ритуал, с който в Шумен  беше отбелязан 2 юни-Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В честването се включиха кметът на община Шумен Любомир Христов,  председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметовете на общината, проф. Чавдар Сотиров- зам.-ректор на Шуменския университет. В церемонията участваха представителни роти на Шуменския гарнизон, курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

Слово произнесе полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“. „Това е денят на нашата гордост, на нашата сила и вяра във вечността на Родината. Прекланяме се пред героичните дела на загиналите за свободата и независимостта на България, защитили в тежки, съдбовни часове нашата независимост. Вече близо век и половина Ботевото слово и легендарния му революционен път разгаря пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина. Затова пазим свята паметта за безсмъртния подвиг на поета и неговата чета като символ на свободолюбивия български дух“, каза в словото си полк. Димитров.

В знак на почит и признателност пред делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя.

Skip to content