Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 септември (събота)

Посещение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Шумен

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес беше в Шумен в рамките на кампанията на министерството „Подкрепете българското”. По време на визитата си тя беше придружавана от областния управител Донка Иванова и кмета на общината Любомир Христов.

„Млекопроизводителите, които не попаднат в обхвата на извънредната подкрепа от Европейската комисия, ще получат средства от националния бюджет”, заяви министър Десислава Танева на среща със земеделски производители от региона. По думите й производителите вече могат да подават заявления за доброволно намаляване на производството като подкрепа, която е отпусната от Европейската комисия и е в размер на 150 млн. евро. „Очакваме скоро да бъде публикуван регламентът на ЕК, по който ще се разпределя останалата част от подкрепата в размер на 350 мил. евро за всички страни-членки, като за България тя е 5,8 млн. евро“, каза министърът на земеделието и храните. Тя обясни, че разпределението на тази сума няма да бъде същото, като разпределението през 2015 година, когато беше  отпуснато подпомагане на глава животно. „Ще бъдат подкрепени малките стопанства и такива в планински райони. Пакетът ще бъде насочен към фермите, които са уязвими, в региони без алтернативна заетост“, уточни министър Танева и съобщи, че на Консултативен съвет по животновъдство ще бъде определено разпределението на средствата, при условията които ЕК е одобрила. Относно акциза за горивата, министър Десислава Танева информира, че е прието решение Агенция „Митници“ да извърши цялото плащане на Държавен фонд „Земеделие”, а фондът да се разплати със стопаните. По думите й това е важно решение, на база на което е изпратена и нотификацията за помощта до Европейската комисия. „Очакваме до края на месеца тя да бъде одобрена и ще отворим помощта“, каза още Десислава Танева.

По време на разговорите с областния управител и кмета на общината министър Танева се ангажира Министерството на земеделието и храните да ремонтира и възстанови пътя до пещера „Бисерна“, намираща се в природен парк „Шуменско плато”, което ще позволи пещерата да бъде отворена за посетители и да бъде включена в туристически маршрут.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посети и изложението „Подкрепете българското”. „Искам да кажа на всички, че няма нещо по-добро и по-полезно от българската храна, подкрепете ни в кампанията „Подкрепяме българското“. Нашите фермери са тези, които са изхранили родителите ни, дедите ни и са тези, които ще изхранят и децата ни, затова ги подкрепяме“, каза министър Десислава Танева. В изложението взеха участие над 30 производители с млечни, месни, тестени изделия, плодове, зеленчуци, мед и други.

 

Picture 273 Picture 274

 

Picture 284

Picture 260

 

Skip to content