Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
14 март (събота)

Поставени под домашна карантина са 24 души в област Шумен

24 души са под домашна карантина в област Шумен към момента. Отрицателни за коронавирус са 10-те изпратени за изследване вчера проби от МБАЛ-Шумен. Пробите са били от скрининг на  пациенти с пневмонии. Това съобщи на брифинг директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова след заседанието на Областния кризисен щаб за координация и противодействие на разпространението на коронавирус в област Шумен, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. Късно вечерта в петък са получени 800 предпазни маски с висока степен на защита и 1700 броя защитни очила, които РЗИ ще разпредели за нуждите на лечебните заведения, общопрактикуващите лекари, ЦСМП и полицията.

Областният управител проф. Стефан Желев представи актуализираната заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за въвеждането на противоепидемични мерки в страната. Съгласно заповедта, се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

С решение на Областния кризисен щаб са определени допълнителни мерки към търговските обекти. „Служителите в търговските обекти, които работят с клиенти, трябва да работят с лични предпазни средства-маски и ръкавици. Всички търговски обекти трябва да създадат такава организация, че клиентите в обектите да бъдат на разстояние не по-малко от 1 метър един от друг. Ако няма такава организация-обектът ще бъде затворен“, заяви областният управител.  Той уточни, че заведенията за бързо обслужване, които не предлагат консумация на клиентите си на място, могат да продължат дейността си при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

ОД на МВР съвместно с РЗИ ще изпълнява стриктно заповедта на здравния министър, каза директорът на ОД на МВР старши комисар Ялчън Расим. Той уточни, че служителите на полицията ще проведат срещи с всички собственици и управители на питейни заведения, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове и ресторанти и ще ги запознаят лично с тази заповед. При констатиран случай на неспазване на заповедта ще бъде уведомявана РЗИ, за да вземе отношение по конкретния случай,  каза Ялчън Расим.  Той съобщи, че през последното денонощие в ОД на МВР са постъпили над 10 сигнала за незатворени обекти, като има съставени писмени предупреждения.

 

Skip to content