Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
21 март (събота)

Потвърден е първи случай на заразен с коронавирус в област Шумен

Заседание на Областния кризисен щаб свика днес областният управител проф. Стефан Желев след регистрирането на първи случай на диагностициран с COVID-19 в област Шумен. В неприсъствено заседание членовете на щаба обсъдиха епидемиологичната обстановка в област Шумен и изпълнението на въведените нови епидемиологични мерки със Заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на министъра на здравеопазването, които са в сила считано от 00.00 ч. на 21.03.2020г .

След заседанието пред журналисти областният управител проф. Стефан Желев съобщи, че в изпълнение на заповедта на здравния министър се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Органите на МВР организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и извършват проверка на целта на пътуване на гражданите. Ще бъдат пропускани лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътувания, завръщане на постоянния или настоящ адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ- карта, медицински документ, документ за самоличност.

Със заповедта се забранява на лица под 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30ч. до 10.30 ч. всеки ден.  „Мерките са в сила до изричната им отмяна“, подчерта областният управител.

„В изпълнение на заповедта Областният щаб възложи на ОД на МВР Шумен да организира изпълнението на тези разпоредби, касаещи влизането и излизането от областния град. Кметовете на общини и населени места в област Шумен  ще информират гражданите, управителите на хранителни магазини и аптеки със съдържанието на заповедта и ще организират контрол по изпълнението на  мерките за забрана на посещенията в паркове, градини, площадки, хранителни магазини с общински служители по Наредба 1 и РЗИ. Кметовете на общини при необходимост могат да предприемат допълнителни мерки според спецификата на общините и актуалната епидемиологична обстановка в рамките на своите пълномощия“, каза проф. Стефан Желев.

Относно посещенията на Шуменското плато областният управител каза, че няма как да бъде оградено Шуменското плато, но отново призова гражданите да спазват наложените мерки. „Искам да призова хората да не се събират. Всеки може да отиде на разходка, но нека не се събират заедно, нека не се събират по заслоните“, апелира Стефан Желев.

Кметът на Шумен Любомир Христов съобщи, че се засилват епидемиологичните мерки в общината. „Имайки предвид бързо променящата се епидемиологична ситуация съм издал заповед да бъдат спрени автоматите за кафе. Апелирам към гражданите на Шумен да спазват заповедите. Започваме проверки с инспекторите от Наредба 1, ще се прилагат и санкции към тези, които не изпълняват разпоредбите“, каза Любомир Христов. Той съобщи, че със средства по дарителската сметка „Помогни сега“ са закупени и раздадени 8 000 маски и 4 000 ръкавици. Предпазни средства са предоставени и на Държавната психиатрична болница в Царев брод и в Спешна помощ. „За предпазни средства могат да бъдат спокойни лекуващите лекари, продължаваме да получаваме и при необходимост ще снабдяваме“, уточни Христов. По информация от областния управител утре рано сутринта се очаква в Шумен да бъдат получени 800 защитни костюма за многократна употреба и 2000 маски с висока степен на защита. Те са за здравните работници и ще бъдат разпределени от РЗИ.

„ОД на МВР изпълнява заповедта на здравния министър, съобщи директорът й старши комисар Ялчън Расим. Изградени са контролно-пропусквателни пунктове на всички входно-изходни артерии на областния град – на: бул. “Велики Преслав“ кръстовище с ул. “Преслав“ посока от и към кв. Дивдядово /до Пачето/, бул. “Ришки проход“  –  изхода към и от Бургас /до Булмаг/, бул. “Мадара“ /до Фикосота/, Индустриална зона /до Лавена/, бул. “Симеон Велики“ /след НИЖ/ ул. “Университетска“ – /до ШУ „Епископ К. Преславски“/, ул. “Софийско шосе“/ до Хиподрума/, от и към село Лозево, от и към село Новосел. „Призовавам хората в рамките на два дни да се снабдят със служебни бележки, за да може след понеделник да ги допускаме само с този документ“, каза директорът на ОД на МВР.  В тази връзка днес и утре работи звено „Гражданска регистрация“ в община Шумен и гражданите, които искат да си променят регистрацията могат да го направят.

Старши комисар Ялчън Расим уточни, че до този момент в ОД на МВР са регистрирани 9 случая на нарушаване на карантината. Образувани са досъдебни производства и е уведомена Районна прокуратура. С вчерашна дата под карантина са над 100 души на територията на област Шумен.  Областният управител съобщи, че по отношение на гражданите, които пристигат от страни с потенциален риск, голяма е помощта, която институциите получават от кметовете на населените места. Те ежедневно уведомяват общините, РЗИ и ОД на МВР, за да бъдат поставени тези хора под карантина.

По отношение на случая на заразен с коронавирус директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова съобщи, че  мъжът се е завърнал от Банско в Шумен на 14 март .

„Касае се за мъж на 37 години, който вчера по обяд е приет в Инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен с клинична симптоматика за остро респираторно заболяване и с епидемиологична анамнеза, че е работил в Банско. Веднага след постъпването в болницата са му взети съответните проби за доказване на коронавирус и в лабораторията във Варна пробата е потвърдена“, съобщи д-р Калоянова. Той е имал симптоматика още с пристигането си и се е самоизолирал.  Към настоящия момент е направено епидемиологично проучване на болния, издирват се контактните лица. „Към момента имаме информация само да един контактен, но проучването продължава. На всички лица, които се издират инспекторите на РЗИ ще изготвят задължителни предписания за 14-дневна карантина“, уточни д-р Калоянова и допълни, че процедурата е спазена. Мъжът се е обадил по телефона на личния си лекар и е транспортиран до МБАЛ Шумен. Състоянието му се определя като задоволително.

IMG_0405

 

Skip to content