Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
4 юни (понеделник)

Пречиствателна станция за питейни води ще бъде изградена в Шумен до две години

„До 15 юли ще бъде обявена обществената поръчка за строителство на Пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Надявам се до септември – октомври да има избран изпълнител. Срокът, който залагаме за изпълнение е 18 месеца и ако няма обжалвания на процедурата тя ще бъде завършена за две години, като това няма да се отрази на цената на водата. За съоръжението са осигурени 23 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“  Това обяви при посещението си в Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Придружен от областния управител проф. Стефан Желев, кмета на общината Любомир Христов и народния представител д-р Румен Генов, министър Нанков направи оглед на важни за Шумен инфраструктурни обекти.

„Всичко е хубаво, но без да оправим питейната вода на шуменци сме за никъде. Основната ни цел е това. Шумен изпревари всички останали общини и области с проектирането и с възлагането, защото пак казвам осъзнаваме колко ни е важен проблемът“, каза министър Нанков и подчерта, че средствата за изготвяне на проекта на пречиствателната станция са отпуснати целево от МРРБ след настояване от страна на кмета на Шумен.

Малко над 50 млн. лв. ще бъдат вложени и в реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича“. Министър Нанков съобщи, че очаква до края на тази година да влязат в сила промените в Закона за устройство на територията за заварени обекти, какъвто е водопроводът, което ще позволи използване на старите сервитути. С промените отчуждителните процедури ще се облекчат като скорост и процедура без  да се нарушава частната собственост на хората, но ще позволят по-бързата и качествена  реконструкция на съоръжението. Николай Нанков подчерта, че учредяването на нова санитарно-охранителна зона на яз. „Тича“ заради промяна в нормативната уредба няма да се отрази на изграждането на пречиствателната станция за питейни води.

Министър Нанков каза още, че над 110 млн. лв. са средствата от оперативна програма „Околна среда“ за всички ВиК мерки за област Шумен. Освен Пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод, в Шумен ще бъде надградена пречиствателната станция за отпадъчни води чрез нова инсталация за оползотворяване на утайките. Ще бъде подменена и част от вътрешната водопроводна мрежа. Министър Николай Нанков съобщи, че се обмисля възлагането на алтернативен водоизточник за Шумен на същите проектанти, които са готвили идейните разработки за добиващи кладенци през 90-те години в Мътница, Мараш и Ивански, като това ще даде нова перспектива пред цялата водоснабдителна система за града и региона и проблемът с водата там ще бъде решен за десетилетия напред.

По време на посещението на министър Нанков стана ясно, че ще бъде направен ремонт и ще се ушири пътният надлез над ж.п. линията София – Варна, който не е ремонтиран от близо 35 години. До края на седмицата ще бъде сключен споразумителен протокол между министерство и общината, които ще си поделят разходите за реконструкцията на надлеза. Със съдействието на регионалния министър вече са осигурени мантинели за подмяна на ограничителните системи по водната пътна артерия на Шумен от 5 км до зала Арена Шумен.

По повод строителството на автомагистрала Хемус, министър Нанков съобщи, че до края на месец юли може да стартира частично строителството на участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на АМ „Хемус“. По цялата дължина на трасето работа ще започне най-късно през месец септември. До тогава ще се провеждат процедурите по отчуждаване на засегнатите от строителството имоти. До година и шест – седем месеца изграждането на тези 16,3 км ще бъде завършено. Николай Нанков каза още, че чрез проведените до момента процедури срокът за завършване на цялата магистрала е съкратен до началото на 2024 г.

До 21-22 юни ще завърши ремонтът на 10 км от АМ „Хемус“ в района на с. Невша, за да се осигури нормалното преминаване през най-активния туристически сезон. През тази година ще бъдат ремонтирани и още няколко пътни трасета в област Шумен – около 30 км по преминаващи през Никола Козлево участъци и 12 км между Нови пазар и разклона за с. Енево, който е алтернативен на магистралата.

В рамките на посещението си в Шумен министърът на регионалното развитие Николай Нанков беше официален гост и председател на журито на първия полуфинал в образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“, който беше спечелен от отбора на област Шумен.

IMG_6084

IMG_6094

IMG_6096

0c99c2121c6b15218f28ff4d47c454f86dc1310e

Skip to content