Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 август (четвъртък)

Предпазната маска става задължителна при посещение на всички пазари на територията на област Шумен реши Областният кризисен щаб

Областният кризисен щаб, свикан от областния управител проф. Стефан Желев, обсъди днес епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен. Директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова съобщи, че на този етап регистрирани случаи на COVID-19 има в девет от десетте общини на област Шумен, като положителна проба за COVID-19 няма регистрирана само в община Смядово. По данни на Единния информационен портал към момента потвърдените случаи в област Шумен са 266, от които активните случаи са 86. Пред членовете на щаба д-р Калоянова съобщи, че служителите на РЗИ продължават работата си по извършване на епидемиологични проучвания за установяване на контактните лица, съвместно с органите на МВР и кметовете по места. Като проблем и потенциална опасност за разпространение на заразата тя определи неспазването на вече въведените противоепидемични мерки и конкретно неносенето на маски в обществения транспорт, в закритите помещения-търговски обекти и институции, както и струпването на много хора на открито.

Кметовете на общините докладваха за изпълнението на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 и посочиха, че има много случаи на неразбиране от страна на гражданите на необходимостта от носене на предпазна маска и трудности при опитите да бъдат ограничавани масовите събирания. Проблеми се очакват и при завръщането на сезонните работници от чужбина.

Областният управител проф. Стефан Желев призова усилията на всички институции да бъдат насочени към гражданите и необходимостта да бъдат спазвани препоръките на здравните власти. „Мерките, които са въведени, целят ограничаване на разпространението на заразата, но определяща е личната отговорност на всеки един от нас, за да опазим себе си и нашите близки“, заяви проф. Стефан Желев. Той съобщи, че

ще има още по-голям контрол от страна на различните институции за спазване на противоепидемичните мерки, като основен акцент в контролната дейност ще бъде спазването на изискването за носене на маски в закрити помещения и в търговските обекти.

С цел ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, след дискусия Областният кризисен щаб реши посещението на всички пазари в т. ч. и пазари тип „битаци“ на територията на област Шумен да се извършва задължително само с предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Щабът възложи на директора на РЗИ – Шумен да изготви съответната заповед за изпълнение на решението.

В едноседмичен срок по общини трябва да бъдат организирани работни срещи с управителите на търговски обекти в съответната община, с указания да се предприемат спешни и незабавни мерки, насочени към задължително прилагане и спазване на валидните към момента противоепидемични мерки.

Областният кризисен щаб реши още Кметовете на общини и контролните органи да организират извършването на качествен, стриктен и ефективен контрол по спазване на противоепидемичните мерки, указани в Заповед № РД-01-452/04.08.20 г. на Министъра на здравеопазването, а ОДБХ- Шумен и Дирекция „Инспекция по труда“ ефективно да изпълняват задълженията си по т. 10 и т. 11 от същата заповед.

Кметовете на общини при необходимост след решение на Общинския кризисен щаб могат да предприемат допълнителни мерки, свързани със спецификите на общините и актуалната епидемична обстановка в рамките на своите правомощия.

 

Skip to content