Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
18 юли (четвъртък)

Предприемат се допълнителни мерки срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на област Шумен

Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе днес във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете. Ситуацията е много сериозна и призовавам институциите да работят в пълна координация с цел недопускане проникването на заболяването на територията на област Шумен, заяви пред членовете на Областната епизиотична комисия заместник-областният управител Петко Шаренков. Той съобщи, че обявените на 11 юли превантивни мерки, в 10-те общини са проведени срещи с кметовете на населените места и стопаните и са раздадени информационни материали.

„В област Шумен към настоящия момент няма случай на положителна проба от заболяването Африканска чума по свинете. В резултат на решение на епизоотичната комисия от 11 юли, беше извършена инвентаризация на всички свиневъдни обекти на територията на област Шумен. Седем са промишлените свинеферми с 62 055 броя свине, фамилните свинеферми тип „А“ са 12 с 1497 свине и 16 стада порода „Източнобалканска свиня“ с 1440 броя свине или общо се отглеждат 65 000 броя свине“, каза д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. По думите й от извършените проверки и клинични прегледи в обектите до момента няма признаци на заболяването. „Проведени са срещи със собственици на всички категории свиневъдни обекти, с председателите на ловно-рибарските дружинки, с регистрираните ветеринарни лекари. Всички са запознати с обстановката, с отговорностите на всеки един и засилване на мерките за биосигурност“, каза д-р Баева. „Положението е изключително сериозно и опасно, вземаме необходимите мерки  и всички трябва да проявим голяма отговорност“, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска.

Комисията прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване възникването на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Шумен, като следващото заседание на комисията е насрочено за 25 юли.

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като част от провеждащата се информационна кампания, подготвиха видеоклип, който може да изтеглите тук: тук.

Целта на кампанията е да достигне до широката общественост, да се повиши информираността на хората в страната по отношение на болестта Африканска чума по свинете, както и да се запознаят със съветите на компетентните органи, свързани с разпознаването на заболяването, начините за реакция при съмнение за възникване на болестта и мерките за справяне и недопускане на разпространението ѝ.

БАБХ припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на Африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук (5.3.2019г.). Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN.

Skip to content