Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
16 август (четвъртък)

Премиерът Бойко Борисов даде старт на строителството на 16 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Със символична първа копка министър-председателят Бойко Борисов даде старт на изграждането на нов участък от автомагистрала „Хемус“ между пътен възел Белокопитово и пътен възел Буховци. Отсечката от 16,3 км. ще бъде изградена със средства от републиканския бюджет. На церемонията присъстваха министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и неговите заместници Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на община Шумен Любомир Христов, народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров, кметовете на Търговище, Смядово, Никола Козлево, областните управители на Варна и Търговище. Водосвет за здраве отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът припомни как предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната й част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящия участък“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка. „Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министър Нанков.

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Участъкът ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения –  пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с п.в. „Белокопитово“,  п.в. „Варна – Търговище“ и п.в. „Търговище – Варна“.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 – 2016“.

Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.   Аутобанът е основен приоритет на правителството, защото цялостното й изграждане ще възроди Северна България. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.

По време на посещението си в региона, министър-председателят Бойко Борисов посети Индустриалния парк в Шумен и инспектира строителни обекти в града.   Бойко Борисов се срещна с ръководството на парка и се запозна с направените инвестиции през последните две години. „Когато чуеш от устата на успели инвеститори и бизнесмени, какво е в България и какво е при съседите, съвсем друга представа ще получите. Доволен съм от това, което видях. И те са доволни“, каза Бойко Борисов и добави, че това е бъдещето на България – завод след завод, мощна индустрия и инвестиции в образование и инфраструктура. Министър-председателят получи благодарности от инвеститорите за помощта, оказвана им от държавата.“Инвеститорите обичат спокойствието и сигурността. Тук те я намират. Намират и подкрепа от местната власт и правителството“, каза председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже. За последните две години в Индустриалния парк са привлечени 17 инвеститори в Шумен, от които трима клас А.

В рамките на визитата си министър –председателят Бойко Борисов посети НУ „Илия Рашков Блъсков“, което се обновява по ОП „Региони в растеж“, а ремонтът е на стойност 1 089 600 лева. Повече от 13 млн. лева са предвидени за реновиране на общо четири училища в Шумен по тази програма. Премиерът инспектира и санирани блокове на ул. „Цар Освободител“ №1-3 по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на стойност 2 715 895 лева.

20180816_101011.jpg-1

991-ratio-am-hemus-buhovci

20180816_122751.jpg-2

20180816_130728.jpg-3

 

 

Skip to content