Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница

ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
10 септември (понеделник)

Президентът Румен Радев – гост на откриването на новата академична учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“

В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ тържествено беше открита новата академична учебна година. Гости на церемонията бяха президентът на Република България Румен Радев, кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер и народните представители Хамид Хамид и Иван Иванов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев.

„За първи път от 1964 година, когато нашето висше училище става филиал на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, имаме честта държавен глава да открива учебната година. В този най-вълнуващ за първокурсниците ден искам да им пожелая здраве и успехи. На абсолвентите желая да се дипломират успешно, на колегите преподаватели да са все така всеотдайни и да се развиват успешно в научната област“, каза в приветствието си ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев.

„От вас не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от вас да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България“, се обърна към студентите президентът Румен Радев. Той призова възпитаниците на висшето училище да бъдат  непримирими към несправедливостта и беззаконието, от подмяната, от шайките, от липсата на прозрачност, отчетност и отговорност. „Бъдете непримирими, когато срещнете агресивното невежество, не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират. Винаги бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще или бъдещето на България. И помнете, че университетът не е само пространство на знанието, той е пространство на свободата. Затова бъдете свободни в мислите и в делата си. Това е вашата битка за България“, каза още президентът.

Държавният глава благодари на ръководството и настоятелството на университета, ръководството на община Шумен, на родителите и на хилядите възпитаници за това, че с много усилия и всеотдайност са изградили този университет като решаващ фактор за социално-икономическото и духовно развитие на Североизточна България.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет за здраве и успехи. Пред Паметника-свитък със словата на патрона на университета бяха поднесени цветя на признателност от името на президента на Република България, академическата общност и кмета на Шумен.

Първокурсниците положиха академична клетва и по този начин станаха част от академичната общност на Шуменския университет.

20180910_104227.jpg 1

20180910_093405.jpg 1

Skip to content