Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
6 февруари (четвъртък)

Продължава работата по разчистването на пътищата и възстановяване на електрозахранването в населените места на територията на област Шумен

Продължава работата за разчистване на пътищата в област Шумен и за възстановяване на електрозахранването към населените места. Това стана ясно на заседание на оперативната група на Областния щаб за защита при бедствия във връзка с усложняване на обстановката в региона, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. След стихване на вятъра и спиране на снеговалежите обстановката постепенно се нормализира, докладваха представителите на институциите, ангажирани с овладяване на зимната обстановка.

„Всички машини са на терен, през цялата нощ почистването продължи, въпреки силния вятър и снегонавявания. Бяха затворени пътищата за Разград и Силистра, движението там не беше възможно, нулева видимост имаше с постоянен силен снеговалеж и вятър. Хората от автомобилите по тези пътища бяха изведени, не допуснахме да има хора в затворените участъци“, каза директорът на Областно пътно управление Димитър Ковачев. По думите му след спирането на снеговалежа по пътищата вече работят роторните снегорини и в рамките на следващите 3-4 часа очакванията са движението да бъде нормализирано. „В момента се работи по отварянето на пътя за Силистра, където след Хитрино не беше възможно снегопочистването, тъй като видимостта беше нулева“, каза още Ковачев. Той уточни, че продължава работата по разчистването на пътя Шумен- Царев брод-Златна нива, който е бил временно затворен и се очаква до 3-4 часа и този участък да бъде отворен.

По информация на „Електроразпределение Север“ общо 30 екипа на дружеството продължават да работят за отстраняване на авариите. Поради  непроходими пътища все още има проблеми в някои населени места в община Хитрино, в Плиска, община Каспичан и в село Тушовица, община Върбица, но след стихване на вятъра прогнозите са в светлата част на денонощието електрозахранването във всички населени места да бъде възстановено.

„Екипи на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са участвали в 12 акции за спасяване на хора“, съобщи директорът комисар Иван Иванов. Той уточни, че за един от случаите се е наложило да бъде използвана и верижна техника. „В момента се подготвя изпращането на екип с техника от Никола Козлево към Каравелово и Красен дол, от където трябва да бъдат транспортирани двама пациенти на хемодиализа“, каза Иванов. „През цялото денонощие Областната дирекция на МВР оказва съдействие на Областното пътно управление, каза нейният директор старши комисар Ялчън Расим. Изградени са общо 7 контролно-пропускателни пункта с цел осигуряване на безопасността на водачите, които се движат по различни пътни направления. Няма регистрирани тежки произшествия на територията на ОД на МВР.

Skip to content