Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 май (четвъртък)

Проф. Стефан Желев е новият областен управител на Шумен

Новият областен управител на Шумен проф. Стефан Желев официално встъпи в длъжност. Пред служителите от администрацията и журналисти той прие поста от досегашния областен управител Валентин Александров, който му връчи символично печата на администрацията. Проф. Стефан Желев беше назначен на длъжността областен управител на Шумен с решение на Министерски съвет на 10.05.2017г.

Като основен приоритет в работата си новият областен управител определи икономическото развитие на област Шумен „Показателите на областта са по-ниски от средните за държавата, което означава, че трябва да се работи в тази посока. Има и още един проблем-неравномерното развитие на отделните общини. Община Шумен последните две години тръгна много мощно да се  развива, но има и други общини с много висок процент на безработица, което неминуемо ще доведе и до демографски проблеми“, каза проф. Желев. По думите му има и проблеми, които касаят отделните общини, каквито са възстановяване на инфраструктурата на община Хитрино, ВиК  сектора в общините Шумен и Велики Преслав, автомагистрала Хемус и довършването на Старческия дом в Шумен. За решаването им проф. Стефан Желев ще търси помощта на правителството и ще разчита на изградените си контакти като народен представител.

Досегашният областен управител Валентин Александров определи като успешно изпълнена най-важната му задача – организирането и провеждането на изборите. „Със задоволство мога да кажа, че тези задачи бяха постигнати благодарение най-вече на Областна администрация, на кметовете, на ръководителите на държавните ведомства. Сблъсках се с доста проблеми в здравеопазването, ВиК сектора, образованието и социалните дейности“, каза още Валентин Александров и пожела на новия областен управител да бъде ръководител, който да вижда проблемите и да намира начини и средства за тяхното решаване.

Новият областен управител на Шумен проф. Стефан Желев е университетски преподавател в областта на техническите науки. Завършил е магистратура във Висшето зенитно ракетно инженерно училище в Киев, Украйна. През 1997-ма получава научна степен “доктор”, през 1999-та става доцент, докато е преподавател във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана “Панайот Волов” в Шумен. През 2013-та година придобива академичната длъжност професор, а от април 2014 година е ръководител на Факултета по технически науки в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Бил е народен представител в 43-то Народно събрание.

IMG_5037

Skip to content