ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
19 септември (неделя)

Проведоха се консултации за състава на РИК- Шумен

Областният управител Валентин Александров проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс и във връзка с произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители на 14 ноември 2021 г. В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции. Присъстваха упълномощени представители на ПП „Има такъв народ“, Коалиция„ГЕРБ-СДС“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България-обединение“, ПП „ДПС“ и Коалиция „Изправи се!Мутри вън!“.

Съгласно Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г. на ЦИК съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 30-ти Шуменски избирателен район, е от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като разпределението между партиите и коалициите е следното: партия „Има такъв народ“ – 3 членове; за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за коалиция „БСП за България” – 2 членове; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 2 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за коалиция „Изправи се! Мутри вън!“–1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

По време на консултациите бяха направени две предложения за председател на РИК- ПП „Има такъв народ“ предложи за поста Веселина Маринова, а коалиция„ГЕРБ-СДС“ предложи Василина Кънчева за председател на РИК. Бяха направени три предложения за заместник-председател на комисията – коалиция „БСП за България“ предложи Мариела Великова, коалиция „Демократична България-обединение“ предложи Мария Василева и коалиция „Изправи се!Мутри вън!“- Деян Станев. За секретар на РИК-Шумен предложението беше едно- от ПП „ДПС“ предложиха Ахмед Джамбазов.

За членове на РИК-Шумен предложенията са – от партия „Има такъв народ“- Виолина Йорданова и Димитър Димитров, от коалиция „ГЕРБ-СДС“- Севдалина Герджикова и Карен Гарабедян, от коалиция „БСП за България“- Борислав Георгиев, от ДПС-Хатидже Исуф и от коалиция „Демократична България-обединение“- Пламен Петров.

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК Шумен за предстоящите избори.

Skip to content