Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
25 септември (петък)

Провежда се операция по обезопасяване и спиране на теч на сярна киселина от цистерна в град Смядово

По разпореждане на областния управител Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки по обезопасяване и спиране на теч на сярна киселина от цистерна в град Смядово след получен сигнал за замърсяване на река Смядовска.

Под ръководството на заместник-областния управител Петко Шаренков, специалисти от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  РИОСВ, ВиК, Басейнова дирекция и община Смядово от 15.00ч. на 24 септември са на мястото на инцидента и работят за  овладяване със ситуацията.

Установено е,че има теч на сярна киселина от цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово. Веднага е разпоредено и са взети проби за анализ на водата от река Смядовска, от кладенците в близост до реката и от река Брестова, в която се влива  река Смядовска. Взето е решение и веднага е отворен изпускателят на язовир Качица с цел повишаване на нивото на водата в река Смядовска до достигане на безопасна концентрация на изтичащата в реката киселина.

По разпореждане на управителя на ВиК Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството извършват замерване на киселинността на водоизточниците на всеки два часа. По данни от 20.00 ч. на 24 септември пробите от шестте водоизточника, които захранват град Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които захранват с вода селата Янково и Бял бряг.

Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8.30ч. днес /25 септември/ и няма опасност за населението.

Поискано е съдействие от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на мястото на инцидента вече са екипи на аварийно-спасителни отряди от Русе, Велико Търново, Варна Бургас и София със специализирана техника и апаратура, които заедно с екипи на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят  по обезопасяване и спиране на теча на сярна киселина от цистерната. Екипи на Областната дирекция на МВР охраняват района и ограничават достъпа на хора за извършване на обезопасителната операция.

Skip to content