Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
18 март (понеделник)

Пътуваща изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, беше представена в Шумен

Документална изложба под мотото „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, гостува от днес в Шумен. Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, беше открита във Военния клуб от областния управител проф. Стефан Желев. „Изложбата ни дава един факт, който е преломен в нашата история – младата българска държана приема своята първа Конституция. С този акт България поставя началото на държавността и поставя България в Европа“, заяви проф. Стефан Желев.

В пътуващата изложба са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, документи за тяхната дейност и моменти от работата им върху Търновската конституция, каза при представянето на експозицията Антония Панева-началник отдел „Държавен архив“ Шумен. Тя разказа подробности за участието на шуменските депутати в работата на Учредителното събрание, сред които са Варненският и преславски митрополит Симеон, Тодор Джебаров- председател на Шуменския окръжен съвет, Николай Попов-председател на Шуменския градски съвет, Хаджи Стамат Симеонов- председател на Шуменския окръжен съд.

Сред присъстващите на изложбата бяха народният представител Иван Иванов, кметовете на община Шумен Любомир Христов и на община Велики Преслав Александър Горчев, заместник областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, общественият посредник Иван Капралов, директорът на ОД на МВР Ялчън Расим, ръководители на държавни институции, директори на училища. Гости на откриването бяха и ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“, училището, което е участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, както и ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ и СУ „Панайот Волов“.

Изложбата може да бъде видяна във Военния клуб в Шумен до 22 март, след което ще отпътува за гр. Силистра.

IMG_6661

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

sdr

Skip to content