Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 август (петък)

Разширяват Индустриалния парк на Шумен с нова подзона

Областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областният управител Ширин Вели бяха сред гостите на символичната първа копка, с която беше дадено началото на изграждането на нова подзона „C“ в Индустриалния парк в Шумен. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, кметът на общината Любомир Христов, изпълнителният директор на „Индустриален парк – Шумен“ АД Николай Тончев, председателят на общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, дългогодишният български посланик в Украйна Красимир Минчев, общински съветници, представители на бизнеса.

 „Можем да ви уверим, че новата подзона „С“, която започваме да изграждаме от днес, няма да бъде по-малко атрактивна и няма да бъде с по-малко добри условия, които предоставяме на инвеститорите от А зона“, заяви изпълнителният директор на Индустриалния парк Николай Тончев. Той благодари за присъствието на партньорите си от община Шумен, на областна администрация, както и на всички институции, които помагат при решаването на проблемите. „Винаги сме получавали помощ от всички, предполагам, че и за в бъдеще ще получаваме пълна подкрепа от Министерството на икономиката и от Министерски съвет“, каза Тончев.

„Удоволствие за мен е, че днес заедно правим първа копка за разширение на Индустриалния парк. Дори и в най-смелите си мечти не вярвах, че само за 2-3 години ние ще успеем да реализираме и да запълним зона А. Това е една инвестиция за бъдещите поколения на Шумен. По този начин, развивайки икономиката на града, ние ще успеем и се надяваме да върнем младите хора в Шумен и да запазим тези, които живеят тук“, заяви в словото си кметът Любомир Христов.

Новата подзона „С“ е с размер 590 дка, от които 380 ще бъдат предложени на инвеститори, а останалите ще се отделят за изграждане на инфраструктура. В новата подзона ще се вложат между 6 и 6,5 млн. лв. Очаква се да се завърши за 9 месеца. „Стремим се, когато правим зоната тя да е комфортна и добра за инвеститорите, а не за ръководството на Индустриалния парк или общината. Инвеститорите трябва да са доволни, че са дошли при нас, да си възвърнат инвестицията и на практика ще рекламират нашата зона пред други потенциални клиенти“, обясни пред медиите Николай Тончев.

Първата подзона А вече е запълнена на 75%. Към момента закупилите терени фирми в Индустриалния парк са 17. 4 от тях вече са построили своите заводи, 2 строят в момента, а останалите са в процес на подготовка.

IMG_6192

IMG_6193

Skip to content