Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 януари (вторник)

Ремонтните дейности на авариите по довеждащия водопровод от язовир „Тича“ започват на 17 януари

Областният управител проф. Стефан Желев инициира работна среща за обсъждане и координиране на необходимите действия и превантивни мерки от страна на институциите във връзка с обявеното от ВиК – Шумен спиране на водата за извършването на планирани ремонтни действия по довеждащия водопровод от язовир „Тича“ в 01.00 часа на 14 януари 2020 година. На срещата присъстваха кметовете на Шумен Любомир Христов, на Търговище д-р Дарин Димитров, на Велики Преслав инж. Янко Йорданов, областният управител на Търговище Митко Стайков, управителят на ВиК- Шумен Илиян Илиев, управителят на ВиК Търговище Явор Миланов, директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, директорът на ОД на МВР старши комисар Ялчън Расим, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Иван Иванов, началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев, ръководителите на болниците в Шумен и Велики Преслав.

Променена беше датата на предварително обявеното спиране на водата по предложение на кмета на община Шумен с аргумента, че ако това стане през работните дни, ще бъде затруднена работата на учебните и детските заведения в общините.

Решено беше водата да бъде спряна в нощта на 16 януари, четвъртък, срещу 17 януари, петък. Необходими са по 12 часа за източване и пълнене на  системата. Подаването на вода за Шумен ще започне в неделя, на 19 януари. Търговище ще бъде без вода само в рамките на 12 часа.

„Максимално много екипи на ВиК Шумен ще бъдат ангажирани да работят по авариите. Ще се отстраняват големи аварии, които са засечени по водопровода с цел да бъдат намалени загубите на вода. Екипите ще работят по над 20 аварии в периода, когато ще бъде източен довеждащия водопровод“, обясни управителят на ВиК Шумен Илиян Илиев. За първи път ВиК-Търговище ще участва в ремонтни дейности по довеждащия водопровод. Договорено е три екипа на дружеството да работят по трасето първоначално от язовира до разклонението за Търговище, а по-късно ще се включат и към ремонтите по трасето към Шумен. Предстои екипи на двете дружества да направят обход на цялото трасе на водопровода, да се отвори достъп за тежка техника до всички места, където ще се работи с цел постигане на по-голяма ефективност.

Началникът на Шуменския гарнизон полк. Добромир Добрев и директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова обясниха при какви условия могат да се ползват водоноски при спирането на водата, като от думите им стана ясно, че за това има специални изисквания. „Вчера са взети проби от 11-те местни водоизточника в Шумен. На 10 януари ще излязат резултатите от пробите, за да е ясно какви са показателите на водата в тях и дали може да се използва. Предстои регистрирането на още пет водоизточника във Велики Преслав“, каза още д-р Калоянова. Директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че болницата разполага със собствен резервоар със запаси от вода за три денонощия, от които ползва и Комплексният онкологичен център в Шумен. Болницата във Велики Преслав също има готовност да бъдат осигурени необходимите количества вода. Кметовете на трите общини се ангажираха чрез службите на социалния патронаж потребителите да бъдат информирани и да бъде осигурена вода на възрастните и трудноподвижните хора.

Ремонтът е наложителен и не търпи отлагане“, каза областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. По думите му дълбоките кладенци като възможност за алтернативно водоснабдяване са много важни за Шумен. „По данни на експерти те могат да захранят 1/3 от потреблението на Шумен. Водата е много хубава. За съжаление през 1991 година всички тези кладенци са унищожени“ каза областният управител и се ангажира тази година да работи за осигуряване на финансиране за възстановяването на тези кладенци, за което са необходими около 10 млн. лв.

На 15 януари ще се проведе нова среща на институциите за последно уточняване на всички предстоящи действия в дните на ремонта.

IMG_0183

Skip to content