Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 октомври (сряда)

Седем ново издирени паметници бяха включени в регистъра „Военни паметници“ на област Шумен

По предложение на общините седем ново издирени военни паметници в населени места на региона ще бъдат включени в регистъра „Военни паметници“ на област Шумен. Това реши на свое заседание Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител проф. Стефан Желев. Два от паметниците са на загиналите в Балканската, Първата и Втората световна война и се намират в село Златар, община Велики Преслав. В община Никола Козлево в селата Крива река и Ружица са открити паметни плочи на загинали във войните жители на селата. В стария гробищен парк на Нови пазар е открит паметник на загинали войници.  В регистъра ще бъде включен и паметник портал на загинали при изпълнението на служебния си дълг офицери и войници от поделението в град Смядово, както и паметник на загиналите във войните жители на село Янково, община Смядово. Издирен паметник на загинал войник в шуменското село Ветрище също ще бъде добавен в регистъра, реши комисията.

Доклад за състоянието на всички военни паметници на територията на област Шумен представи подполковник Георги Георгиев – Началник на Военно окръжие Шумен. „По инициатива на ВО-Шумен и с помощта на общинските администрации, през месеците юли, август и септември служители на окръжието, общините и общинските предприятия извършиха дейности по почистване и възстановяване на военните паметници и почистване на пространствата около тях. Дейностите включваха оглед и оценка на необходимите мероприятия, измиване, пребоядисване, възстановяване на надписи, почистване на трайните настилки, отстраняване на клони и треви в пространствата около тях и определяне GPS координатите на всеки един от тях“, каза подполковник Георгиев. Той уточни, че в инициативата доброволно и безвъзмездно са се включили граждани и деца от областта, както и частна фирма от гр. Велико Търново, която е почистила три от паметниците в община Шумен. „Децата участваха с голям интерес и ентусиазъм в акцията и ще бъдат предложени за награда от Министерството на отбраната“, каза още подполковник Георгиев.

На заседанието присъства Кристина Алексова, старши експерт в Министерството на отбраната, която отправи благодарност към всички за дейността, която е извършена през лятото по проучване, почистване и възстановяване на войнишките паметници в региона.

По инициатива на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО, част от общините са кандидатствали за допълнително целево финансиране. С ПМС № 219/05.09.2019 г. са отпуснати 16 800 лв. за различни дейности по поддържане на 7 паметника в област Шумен.

IMG_6954

Skip to content