Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 февруари (четвъртък)

Сформиран е Областен кризисен щаб за координация и противодействие на разпространението на заболяването коронавирус

Областен кризисен щаб, сформиран със заповед на областния управител на област Шумен, ще организира и координира дейностите и мерките срещу разпространението на заболяването коронавирус COVID-19 на територията на област Шумен. В състава на щаба, председателстван от областния управител проф. Стефан Желев, са включени директорите на болничните заведения в областта, представители на всички общини, ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ОД на МВР, ДАНС, РУО,  Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Български лекарски съюз-Шумен,  Регионална фармацевтична колегия-Шумен.

На първото заседание на щаба директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова представи дадените до момента разпоредби от Министерството на здравеопазването и необходимите мерки за ограничаване на заболяването коронавирус, които са изпратени на лечебните заведения и общините. По отношение на епидемичната обстановка в област Шумен д-р Калоянова съобщи, че към момента 11-сет души от областта, които са пребивавали в райони на северна Италия и са се върнали, са под доброволна карантина. В МБАЛ Шумен остават хоспитализирани трима души, като пробите на двама от тях за коронавирус са отрицателни, изчакват се резултатите на третата проба. По информация на РУО няма ученици от област Шумен на организирана екскурзия или на практика в засегнатите райони.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че в лечебното заведение при необходимост могат да бъдат разкрити допълнително до 50 легла. Той посочи няколко проблема пред лечебното заведение-изчерпването на личните предпазни средства, невъзможност за кадрово обезпечаване за обслужване на допълнителните легла, както и финансирането на тази дейност. За изчерпването на личните предпазни средства сигнализираха и от Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

Областният кризисен щаб прие превантивни за недопускане разпространението на заболяването на територията на региона. Щабът ще заседава периодично и извънредно при възникване на конкретна необходимост за предприемане на допълнителни действия.

Допълнителна информация за граждани и медицински специалисти е достъпна на уебсайта на Министерството на здравеопазването на адрес:

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/.

 

Skip to content