Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница

ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
3 март (четвъртък)

Шумен чества 138 години от Освобождението на България

Областният управител Донка Иванова и заместник—областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева участваха в тържественото отбелязване в Шумен на 138 години от Освобождението на България.
Честването започна със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве в храм „Свето Вознесение Господне”. С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” бяха поднесени венци и цветя.
„В този ден се гордеем с епопеите на Шипка и Априлското въстание, с подвига на Съединението, с акта на Независимостта. Отдаваме почит към хилядите руски войни и доброволците от много други народи-румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други войни, загинали в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г.“, заяви в словото си доц. д-р Константин Константинов, заместник-ректор на ШУ „Еп. Константин Преславски“. „За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. Първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българска държава, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия. Днешният празник е ден на заслужена национална гордост, защото Българското Освобождение не е подарено, а извоювано. “, каза доц. Константинов.
С тържествен ритуал националният трибагреник беше издигнат пред сградата на Община Шумен. В знак на почит и признателност пред паметта на героите пред всички паметници и паметни плочи, посветени на видни възрожденци и загинали в освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година в Шумен и селата от общината, бяха поднесени венци и цветя.

Picture 032

Picture 006

Picture 041

Skip to content