Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 март (петък)

Шумен чества 139 години от Освобождението на България

Областният управител Валентин Александров участва в тържествата в Шумен, посветени на 139-та годишнина от Освобождението на България. Честването започна със заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци в Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година и молебен за здраве, отслужени  от архиерейския наместник отец Димитър и отец Красимир.

С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” бяха поднесени венци и цветя.

Днес, когато честваме Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. Трети март е дата победна, славна и свещена. Тя поражда у нас благоговение, вдъхновение и преклонение. Зарежда ни с порива за дълг и патриотизъм. Задължава ни да бъдем упорити и да отстояваме нашия национален идеал днес и в бъдеще. Поклон, дълбок поклон пред величието на всички знайни и незнайни герои дали живота си за свободна България!, каза в словото си полк. Сашо Евлогиев, декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС “ към Националния военен университет „Васил Левски”.

С тържествен ритуал националният трибагреник беше издигнат пред сградата на Община Шумен. Венци и цветя в знак на почит към паметта на героите бяха поднесени пред всички паметници и паметни плочи, посветени на видни възрожденци и загинали в освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година в Шумен и селата от общината.

Picture 439

Picture 441

Picture 442

Skip to content