Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
24 май (четвъртък)

Шумен чества 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

С празнично шествие на представителни групи на детските градини, училищата, висшите учебни заведения, културни и просветни организации, Шумен чества 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието, което премина по пешеходната зона от площад „Кристал“ до площад „Освобождение“ под звуците на химна „Върви, народе възродени“, се включиха кметът на общината Любомир Христов, народните представители д-р Румен Генов и Димитър Александров, областният управител проф. Стефан Желев, заместник-областният управител Петко Шаренков и председателят на Общинския съвет Борислав Беджев.

„На този ден се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий, пред подвига на техните ученици и всички просветители, съхранили през вековете българското слово, книжовност и духовност. Обединява ни силата на знанието, вярата в духовните ценности, българските традиции и националната ни идентичност. Това е пътят, който ни учи на единение и мъдрост, изпълва дните ни с гордост, достойнство и самочувствие.

Нека неугасващият творчески дух, стремежите към познание и усъвършенстване да ни водят напред към нови успехи. Нека да продължим да пазим и да предадем на поколенията след нас обичта към българската книжнина, наука и култура“, се казва в поздравлението на областния управител проф. Стефан Желев по случай празника.

20180524_101525

20180524_101042

Skip to content