Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 март (неделя)

Шумен чества 3 март- Деня на Освобождението на България

С тържествена заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ в Шумен беше честван 3 март- Националният празник на България. На военния ритуал присъстваха народните представители Румен Генов и Димитър Александров, кметът  на общината Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, полк. Емил Симеонов- началник на шуменския гарнизон, полк. Дилян Димитров, декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.

Слово по случай 141-та годишнина от Освобождението на България произнесе областният управител проф. Стефан Желев.„Днес отдаваме почит пред онзи велик избор „Свобода или смърт“, белязал българското освобождение. За нас, българите, този празник е неотменна част от нашето съвремие, неговата сила е втъкана във всеки от нас чрез кръвта на нашите предци. Трети март е клетва за вярност пред заветите на Ботев и Левски. Затова днес, на националния ни празник, ние осъзнаваме своя дълг на почит към дедите ни, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България. Дълбок поклон пред величието на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България!“, каза в словото си областният управител.

Полк. Емил Симеонов, началник на шуменския гарнизон и командир на военното формирование 34 200, прие почетния строй от представителните батареи и отряд от ученици. Отдадена беше почит на великите владетели на България и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха запалени  жертвеници и вечният огън – символи на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини, паднали за Отечеството. От името на признателните шуменци бяха поднесени венци и цветя.

Чествания започнаха със заупокойна молитва и молебен за здраве в църквата „Св. Вознесение Господне“ в Шумен, отслужени от архиерейския наместник отец Димитър и свещеници. По традиция пред трите паметни плочи на шуменските опълченци в двора на храма бяха поднесени венци и цветя.

53410208_2206890352703970_3039004848742727680_n

Skip to content