Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 март (сряда)

Шумен чества 3 март- Националния празник на Република България

С тържествена заря-проверка пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ в Шумен беше честван 3 март- Националният празник на България. На военния ритуал присъстваха кметът на общината Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, народният представител Иван Иванов, заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели, полк. Добромир Добрев- началник на шуменския гарнизон, полк. Дилян Димитров, декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.

Рецитал, посветен на Трети март, изнесоха Пламен Недеков, Цветомир Йосифов, Дженер Якуб, Божидар Атанасов и Тодор Андонов от ателие „Терапевтичен театър“ към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен.

Полк. Добромир Добрев- началник на шуменския гарнизон и командир на военното формирование 34 200, прие почетния строй от представителните батареи. На площада бяха строени три блока курсанти от Факултета “Артилерия, ПВО и КИС” към Националния военен университет “Васил Левски” и един блок от членове на  Регионалния клуб „Традиция“ в Шумен,  СНЦ „Жива история“, Родолюбив комитет „Кан Крум Страшний“ и Родолюбив комитет „Кан Каран Крум Страшний“.

Слово по случай 143-та годишнина от Освобождението на България произнесе областният управител проф. Стефан Желев.„Днес, повече от всякога, сме длъжни да ценим своята история и да не забравяме достойното дело на великите българи, които ни завещаха да пазим и отстояваме свободата като най-висша ценност. Завещаха ни идеала си „За чиста и свята република“, завещаха ни, че „Дела трябват, а не думи”, и „Народната работа стои над всичко”. Нека на трети март с високо вдигнати чела и със заслужено чувство на национална гордост да отбележим този свят за всеки българин празник. Нека да съхраним възрожденския плам на нашите предци, силата на духа им, непоколебимата им вяра и безкористна любов към Отечеството. Нека не забравяме святата им жертва и да градим днешния ден с усърдие и родолюбие, с мъдрост и надежда за бъдещето на страната ни. Дължим го на поколенията преди нас, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които ще знаят, че ние, българите, сме достойни за своята свобода и „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили“. Поклон пред величието на героите, дали живота си за свободата на България!“, каза в словото си областният управител.

Отдадена беше почит на великите владетели на България и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха запалени  жертвеници и вечният огън – символи на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини, паднали за Отечеството. От името на признателните шуменци бяха поднесени венци и цветя.

По-рано през деня честванията започнаха със заупокойна молитва и молебен за здраве в църквата „Св. Вознесение Господне“ в Шумен, отслужени от архиерейския наместник отец Димитър и свещеници. По традиция пред паметните плочи на шуменските опълченци в двора на храма бяха поднесени венци и цветя.

Skip to content