Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 март (събота)

Шумен чества 3 март – Националния празник на Република България

Тържествено честване, посветено на Националния празник-3 март и 140 години от Освобождението на България, се проведе в Шумен. Честването започна с възпоменателна молитва за загиналите войни и опълченци в Руско-турската война от 1877 – 1878 година и молебен за здраве, които отслужиха архиерейският наместник отец Димитър и свещеници от храм „Свето Възнесение Господне“.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите във войните шуменци пред паметника на пл. „Кристал“. На церемонията присъстваха народните представители д-р Румен Генов и Иван Иванов, областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели, кметът Любомир Христов и заместник-кметовете на общината, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев,  ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, общински съветници, военни.

„В днешния празничен ден всеки българин, където и да е по света, ще издигне българското знаме като израз на национална гордост, на единство и самочувствие. Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник, не забравяме, че имаше времена, в които нашата нация бе лишена от самостоятелност, от държавност и собствен път на развитие.

Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои. Без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България. В този ден българите заставаме като един горди от завета на дедите ни, от епопеите на Шипка и Априлското въстание, от подвига на Съединението и акта на Независимостта. Днес се покланяме пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост. Убеден съм, че и в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи. Че няма да пестим сили, за да опазим и укрепим българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които един ден, също като нас, ще могат свободно да извикат: Да живее България!“ заяви в словото си проф. Стефан Желев.

Националното знаме на Република България беше издигнато пред сградата на общината. Празникът завърши с концерт-спектакъл „Величието на един народ“ с участието на Ансамбъла за народни песни и танци – Шумен.

IMG_5829

IMG_5816

IMG_5840

 

Skip to content