Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
6 май (петък)

Шумен чества Деня на храбростта и празника на Българската армия

С тържествена церемония пред Военния клуб в Шумен беше отбелязан 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия. Сред официалните гости на празника бяха областният управител Донка Иванова и заместник-областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева, кметът на общината Любомир Христов, председателят на  Общинския съвет проф. Борислав Беджев, народният представител Иван Иванов, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полк. Сашо Евлогиев, проф. Георги Колев – ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“, ветерани от войните, офицери от резерва, граждани.

В словото си началникът на гарнизон Шумен полк. Емил Симеонов поздрави всички с празника и припомни славната история на Българската армия.  „На този ден българският народ засвидетелства признателност и уважение към паметта на хилядите знайни и незнайни войни, извоювали с цената на живота си свободата и независимостта на България. Армията е една от най-важните държавни институции, чието развитие се обуславя пряко от значимите събития на новата история. Преминала през мирните години на упорити усилия и през огъня на бойните полета тя е олицетворение на нашата независимост и сигурност“, заяви полк. Симеонов. Той подчерта мястото на Шуменския гарнизон в бойната ни летопис. „От древни времена до наши дни тук е съсредоточена значителна част от въоръжените сили на България. Шумен винаги е бил един от най-големите военни гарнизони в страната. И в петте войни за национално Освобождение и обединение шуменските полкове участват и покриват знамената си с неувяхваща слава“, каза полк. Симеонов. По думите му българската армия е единствената в света, която не е загубила нито едно вонено знаме. „Трябва да знаете, че ние, воините на България сме тук, гордо изправени, наричаме се българи и носим генетично онзи заряд от военни добродетели и традиции като любов към Родината и несломим дух, и точно те караха българския войник, презирайки смъртта, да умира”, заяви полк. Симеонов.

На паметната плоча „Спасители на Шуменските бойни знамена“ пред Военния клуб бяха поднесени венци и цветя. В тържествен марш преминаха представителните блокове от военните формирования в Шумен.

Picture 105 Picture 113

Picture 110Picture 112

Skip to content