Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (събота)

Шумен отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областният управител Петко Шаренков участваха във военен ритуал, с който в Шумен  беше отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. В честването се включиха кметът на Шумен Любомир Христов и заместник-кметовете на общината, народните представители Димитър Александров и д-р Румен Генов, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, общински съветници. Ритуалът беше организиран от Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон и се състоя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“.

„Днес отбелязваме не смъртта на великия поет и революционер Христо Ботев, а началото на неговото безсмъртие. Умирайки на Околчица преди 142 години, той възкръсва в народната памет не само със саможертвата си, не само с великия си поетически талант, който притежават единствено докоснатите от Бога, въпреки неговото безбожие, а и с усещането, че Ботевите слова са съвестта на нацията, тежки обвинение за някои кривици, както се изразява друг велик Българин – Апостола на свободата, които трябва да признаем и преодолеем, но и които са свидетелство за нашата, българската ни самобитност. Ботев е своеобразен императив, граница, символ, на стремежа към свобода, на любовта към народа, но и на силната страст към живота и смъртта“, каза в словото си преподавателят в Шуменския университет историкът доц. Стефан Минков.

В знак на почит и признателност пред делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя.

20180602_120340

20180602_120959

Skip to content