Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (петък)

Шумен почете Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областният Ширин Вели се включиха в тържественото честване в Шумен на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На военния ритуал пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад “Кристал” присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и заместник-кметовете на общината, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. Георги Колев и войни от Шуменския гарнизон.

„На този ден мълчаливо свеждаме чела и коленичим под звуците на  съкровената Ботева изповед “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира … “. С гордост си припомняме огненото му слово и легендарния път на Ботевите храбри четници. Прекланяме се пред подвига им, превърнал се в символ на мъжество и героизъм, в символ на непокорния български дух и любовта към Отечеството“, каза в словото си областният управител проф. Стефан Желев. Той подчерта, че и днес безсмъртните  послания на Ботев ни учат да бъдем единни, да отстояваме с достойнство българския национален идеал и да се борим заедно за каузата – България. „Нека вземем частица от това, което ни завеща Ботев. Нека съхраним и предадем на поколенията след нас неговата непоколебима вяра и неговата безкористна любов към Родината. Нека да обичаме България и да работим за нейното благоденствие“, призова проф. Желев.

В знак на почит към героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България, на паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени венци и цветя.

IMG_5147

IMG_5150

Skip to content