Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
19 февруари (вторник)

Шумен се поклони пред Апостола на свободата

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Шумен беше почетена паметта на Апостола на свободата. Общоградският ритуал по повод 146 години от гибелта на Васил Левски беше организиран от община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон. На церемонията присъстваха областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на общината Любомир Христов, народният представител Иван Иванов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, заместник-кметовете на общината, общински съветници и много граждани.

Слово произнесе Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“.  „Днес за всички нас Васил Левски е код, икона, символ на нашата свобода. В пантеона на българското величие неговото име е записано редом с имената на редица други борци за национална справедливост и съратници във великото дело – Георги Раковски, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Ботев, Иван Кършовски, Иван Касабов, Ильо войвода, поп Харитон, отец Матей Преображенски.Списъкът е безкраен, защото знайни и незнайни са стотиците хиляди сподвижници на Дякона. Това име отдавна е символ на себеотрицание, на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за изграждане на „Свята и чиста република“. И днес, както и преди век и половина са ни необходими вяра, единение, постоянство, смелост, дързост, но най-вече дела. Дела достойни за примера на този истински национален герой, на Апостола на свободата Васил Левски“., каза в словото си Красимира Чалъкова.

Ученици от СУ „Васил Левски“ рецитираха стихове, посветени на Апостола. Под звуците на националния химн пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

DSC02217

DSC02205

Skip to content