Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
1 септември (четвъртък)

Шуменци се включват в националното честване „100 години Тутраканска епопея”

 

Жители на общините Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще участват в национален събор-възпоминание „100 години Тутраканска епопея”, който ще се проведе на 4 септември на мемориален комплекс „Военна гробница-1916” край Тутракан. Честването се организира от Националния комитет за отбелязване на 100 годишнината от Първата световна война, община Тутракан и Исторически музей-Тутракан.

В тържествата с възстановка на събитията ще участват  клуб „Традиция“-клон Шумен и родолюбив комитет „Крум Страшний“. Венец на признателност и почит към загиналите славни български войни ще бъде поднесен от името на областния управител на Шумен Донка Иванова.

Битката при Тутракан през 1916 година се превръща в един от върховете на българската бойна слава. Трета българска армия, в състава на която е включена и Четвърта Преславска пехотна дивизия, преодолява съпротивата на румънския гарнизон и превзема Тутракан. В битката загиват над 8000 офицери и войници, от които 1764 са български войни. Първото честване на годишнината от Тутраканската епопея се провежда на 6 септември 1917 г.

images

 

 

Skip to content