Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
5 ноември (вторник)

Спокойна епизоотична обстановка в област Шумен отчитат от ОДБХ

Епизоотичната обстановка в област Шумен и извършените дейности по отношение неразпространението на болестта Африканска чума по свинете бяха представени на редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков.

От Областната дирекция по безопасност на храните отчетоха, че през изминалата седмица на територията на област Шумен няма регистрирани нови огнища на Африканска чума по свинете, а в страната има обявени четири нови огнища при диви свине. „В област Шумен към момента обстановката е спокойна, работи се по изпълнението на всички мерки“, съобщи д-р Едмон Маринов, гл. инспектор отдел „Здравеопазване  при животните” при ОДБХ Шумен. През периода са взети 86 броя проби от умрели свине от промишлени и семейни свинеферми. Проверени са фамилни ферми тип „А“ в 10 км зона около огнището на болестта Африканска чума при свинете в обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в община Смядово. „От тези ферми са взети и изпратени за изследване общо 194 проби и резултатите на всички проби са отрицателни“, каза д-р Маринов. По думите му продължават и проверките на свиневъдни обекти тип „заден двор“, като през изминалата седмица са извършени 16 такива проверки и няма констатирани нарушения.

На заседанието бяха докладвани и извършените дейности по отношение неразпространението на болестта Африканска чума по свинете в обявените първични огнища на заболяването при диви свине в землищата на с. Менгишево, община Върбица, с. Сини вир, община Каолиново и с. Венец, община Венец. По информация на инж. Емил Гелов- директор на Регионалната дирекция по горите, за изминалите четири седмици от началото на ловния сезон, при отстреляни около 1000 прасета в областите Шумен и Търговище няма нови случаи на положителни проби за Африканска чума при свинете. Директорът на ДГС „Паламара“ инж. Севен Башлъ и на ДГС Върбица инж. Муса Кязъм съобщиха, че в определените зони се спазват мерките за биосигурност. Продължават да се извършват обходи и претърсвания на районите, като до момента няма открити трупове на умрели диви прасета. Директорът на ДГС „Паламара“ информира за съмнения за случаи за умрели диви свине в района, които не се докладват от ловците и в тази връзка Областната комисия взе решение в срок до 8 ноември да бъдат проведени срещи с представителите на ловно-рибарските сдружения.

Заседанията на Областната епизоотична комисия ще се провеждат веднъж в месеца или комисията ще бъде свиквана извънредно при необходимост, съгласно указанията на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева, съобщи заместник областният управител Петко Шаренков.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен е насрочено за 3 декември.

Skip to content