Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
1 октомври (вторник)

Спокойна епизоотична обстановка в област Шумен отчитат от ОДБХ

В Областната дирекция по безопасност на храните не са постъпвали сигнали по отношение на съмнение на заболели животни от африканска чума по свинете през последната седмица. Това стана ясно на редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Ширин Вели.

„През периода на територията на ОДБХ има умрели 134 броя свине във ферми, взети са и са изпратени за изследване 70 проби, като резултатите са отрицателни за наличие на вируса. Постъпила е 1 проба от отстреляна дива свиня и тя също е отрицателна“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Във връзка с продължаването на клиничните прегледи извън 10 км зона, на територията на областта са извършени проверки в 3 промишлени свинеферми и 4 обекта от тип „А“, като не са открити животни с признаци на заболяването Африканска чума по свинете и контролната дейност продължава.„От днес започват проверки в населените места по всички лични стопанства на доброволно закланите прасета в санитарните 20 км“, каза д-р Баева. Направена е организация за тези проверки, в рамките на 3 седмици инспектори от ОДБХ трябва да проверят всички места по подадените заявления от стопаните, които заклаха прасетата си, извършиха дезинфекция на личните си стопанства и получиха от държавата по 300 лв. за направените разходи. „Проверката се извършва във връзка с това да се установи дали се спазват декларациите, които стопаните са подали и са декларирали да не отглеждат свине в рамките на 12 месеца“, уточни д-р Катя Райкинска, директор на ОДБХ Шумен.

Във връзка с предстоящия зимен  период и изостряне на заболяването Инфлуенца по птиците, Областната дирекция по безопасност на храните започва проверки на всички птицевъдни обекти в област Шумен. Тези проверки ще продължат до 18 октомври и ще бъде изпратен доклад до БАБХ за статуса на птицефермите в региона. В област Шумен има 1 ферма за кокошки носачки, 12 ферми бройлерно направление и една ферма за отглеждане на водоплаващи птици.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 8 октомври.

Skip to content