Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
8 август (четвъртък)

Стопаните на обекти тип „заден двор“ в 20 км зони около индустриалните ферми на територията на област Шумен доброволно са заклали прасетата си

Стопаните на обекти тип „заден двор“, които попадат в 20 км зони около индустриалните ферми на територията на област Шумен, са изпълнили решението на Централния епизоотичен съвет и доброволно са заклали прасетата си. Това стана ясно на редовното ежеседмично заседание на Областната епизоотична комисия. Заместник-областният управител и председател на комисията Петко Шаренков съобщи, че при извършените проверки на 2 август от страна на Областната дирекция по безопасност на храните не е констатирано неизпълнение на тази мярка. Проверени са обекти, където е имало изразено нежелание от страна на собствениците на прасета да бъде преустановено отглеждането на животни в личните стопанства, като по информация на официалните ветеринарни лекари в тези стопанства в селата Мокреш и Хан Крум в община Велики Преслав, както и в община Смядово, собствениците също са заклали и прибрали прасетата си. „С оглед изпълнението на решението за изплащане на обезщетението от 300 лв. за дезинфекция на задния двор, по искане на МЗХГ в спешен порядък кметовете на населени места и кметовете на общини, заедно с Областна администрация трябва да предоставят информация за стопаните, които са имали животни в обекти тип „заден двор“ и са преустановили отглеждането на прасета, тъй като попадат в 20 км зони около индустриалните ферми“, каза Петко Шаренков. По думите му при провеждането на разяснителната кампания и срещите в общините по данни от 17 юли стопаните са декларирали общо 1163 прасета.

По информация на д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, към момента в област Шумен няма случай на огнище на заболяването африканска чума при свинете. „Засилен контрол е извършен през последната седмица в промишлените свинеферми, взети са много проби – 56 прасета с органни проби и 171 кръвни проби и всички те са с отрицателен резултат за африканска чума по свинете.  Четири са случаите на отстреляни диви свине, като и при тях пробите са отрицателни“, каза д-р Баева. Институциите и общините продължават с изпълнението на набелязаните превантивни мерки. ОД на МВР осъществява охрана на кланиците в областта, както и контрол за недопускане нерегламентирано транспортиране на животни и фуражи, като до момента няма констатирани нарушения. Областно пътно управление продължава почистването и дезинфекцията на паркингите и крайпътните отбивки за отдих за предотвратяване разпространението на Африканската чума по свинете.

Заместник-областният управител Петко Шаренков и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска  благодариха за отговорното отношение на институциите и местната власт, както и за разбирането от страна на стопаните и призоваха да продължи спазването на мерките за биосигурност за недопускане разпространението на това опасно заболяване на територията на област Шумен.

Комисията прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване възникването на болестта в региона. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 15 август .

 

Skip to content