ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
12 ноември (петък)

Създадена е организация за приемане на протоколите от секционните комисии в 30-ти Шуменски многомандатен изборен район

Смятам, че са взети всички мерки за едно нормално протичане на изборния ден в област Шумен. Това каза пред журналисти днес областният управител Венцислав Венков. Протоколите от всички секционни избирателни комисии ще се приемат и обработват в многофункционална спортна зала „Арена Шумен“. Там в изборната нощ ще работят Районната избирателна комисия Шумен, изчислителен пункт към РИК и ще се извършват всички дейности за обработка на изборните протоколи.

Областният управител Венцислав Венков съобщи, че е провел среща с директорите на ОД на МВР-Шумен и на ДАНС-Шумен,  от които е получил уверения, че обстановката в област Шумен е относително спокойна, като се извършват  полицейски проверки. Общо 329 служители на ОД на МВР ще бъдат ангажирани в изборния ден.

293 машини за гласуване ще бъдат доставени в област Шумен за изборите на 14 ноември. На изборите през юли те са били 257, като сега за големите секции са предвидени по 2 или 3 машини. Машините пристигат тази нощ в склад в околностите на Шумен, като ще бъдат охранявани от полицията. Утре чрез девет лъча машините ще достигнат до местата за гласуване. На място във всяка секция с машините ще има и техник, който да извърши инсталирането и обучението на членовете на секционната комисия.

Относно ангажимента на Областна администрация по осигуряването на условия за нормално протичане на отчитането на изборните протоколи, областният управител съобщи, че в зала „Арена Шумен“ е създадена организация за еднопосочност на движението без смесване на потоците от хора. Обособени са сектор, където ще работят екипи на „Информационно обслужване” и сектор на РИК за оказване на помощ при грешки и за приемане на протоколите. Осигурени са условия за спазване на въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19, членовете на секционните комисии на входа ще получават пореден номер и ще изчакват реда си на определени места, за да бъдат избегнати струпвания. В залата са осигурени дезинфектанти и са поставени информационни табели за задължението на всички участници в изборния процес да носят защитна маска за лице и да спазват физическа дистанция.

Skip to content