Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
24 юли (сряда)

В област Шумен към момента няма регистрирано огнище на болестта африканска чума по свинете

„До настоящия момент на територията на област Шумен няма регистрирано огнище на заболяването африканска чума по свинете“. Това обяви днес на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия заместник – областният управител Петко Шаренков. Той благодари за активната и отговорна работа до сега на общините и всички институции, ангажирани с дейностите по превенция и призова съвместните усилия да продължат с цел недопускане проникването на заболяването на територията на област Шумен. Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Шумен съобщи, че са отрицателни резултатите от изпратените проби през изминалата седмица. „Сега сме изпратили нови 16 проби, за които чакаме резултати, но те са извършени по програмата за надзор, така че са нормално взети проби, а не поради определени съмнения“, обясни д-р Наташа Баева. По думите й се извършват допълнителни проверки в свиневъдните обекти за  нивото на биосигурност, като предстоят нови срещи със собствениците на свиневъдните обекти и с ветеринарните лекари с цел повишаване мерките за сигурност. „До момента в ОДБХ няма постъпили сигнали за нерегламентирано движение на свине по републиканската и общинските пътни мрежи“, каза още д-р Баева.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска запозна членовете на комисията със заповедите на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на новооткрити огнища африканска чума по свинете на територията на страната през изминалата седмица в населени места в областите Търговище, Русе, Враца и съобщи за втори регистриран случай на проникване на заболяването в промишлен обект-  възникване на първично огнище в свинекомплекс с. Бръшлен, област Русе.

На заседанието присъстваха доц. д-р Владимир Петров и д-р Койчо Коев от  Ветеринарно- медицински факултет на Тракийски университет в  Стара Загора, които представиха пред комисията информация за разпространението на болестта Африканска чума по свинете /АЧС/ и мерките за профилактика, ограничаване и ликвидирането й. „Няма възможни средства за лечение на заболелите животни, няма средства, които да предпазят здравите животни от заразяване чрез ваксини. Това заболяване е екзотично за България и затова са предвидени мерки за неговото ликвидиране, за унищожаване на източника на инфекцията“, обясни доц. Петров. По думите му това налага мерките при възникване на огнище да бъдат такива- унищожаване на всички животни в огнището, а не само на заболелите.

Комисията прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване възникването на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Шумен. Следващото заседание на комисията е насрочено за 1 август .

Skip to content