Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 октомври (понеделник)

В пет читалища в област Шумен се проведоха инициативи за отбелязване приноса на България за спасяване на евреите от Холокоста

С поредица от информационни събития в пет читалища в област Шумен беше отбелязана 75–та годишнина от спасяването на българските евреи. Документалната изложба „Спасението“ на Регионален исторически музей, което е посветена на годишнината, беше показана в НЧ „Изгрев-1929“ в с. Венец, НЧ „Надежда – 1927“ в с. Белокопитово, НЧ„Васил Левски-1895“, с. Енево, НЧ „Съгласие – 1882” в с. Осмар и НЧ„Братство – 1860“ в гр. Смядово.

Жителите на тези населени места имаха възможността да се срещнат с Бета Хараланова, главен асистент в Регионалния исторически музей и председател на регионална организация на евреите „Шалом“- Шумен, която представи пред тях експозицията. В експозето си тя припомни факти от историческите събития през 1943 година за спасяването на българските евреи и приноса на Българската православна църква, на заместник-председателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев и действията на редица шуменци, сред които Методи Попов, Стилиян Чилингиров, Марин Тютюнджиев, Любен Дюкмеджиев и много други, които са се противопоставили и не са допуснали депортирането на българските евреи. „За спасяването на българските евреи се вдига целият български народ и затова сме ние благодарни. Затова казваме, че България е единствената държава, която спасява своите евреи и това никога не трябва да се забравя“, каза Бета Хараланова и подчерта значението на такива инициативи, за да се помнят поуките на историята.

Инициативата беше реализирана в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2018 година в рамките на дейност „Провеждане на комуникационни инициативи за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста“ и се осъществи от Областна администрация Шумен със съдействието на Регионалния исторически музей и местните читалища.

IMG_6227

IMG_6261

IMG_6265

IMG_6293

IMG_6310

IMG_6322

 

Skip to content