Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
20 ноември (понеделник)

В Шумен ще бъде изграден Паметник на 7-ми Преславски пехотен полк

Паметник на 7-ми Преславски пехотен полк ще бъде изграден в Шумен. На свое заседание Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител проф. Стефан Желев подкрепи идеята и предложението ще бъде изпратено за одобрение до Министерството на отбраната. В заседанието участва и директорът на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната Иво Антонов.

Паметникът ще бъде възстановен в максимална близост до първоначалния вид на построения преди близо век паметник-портал на загиналите от Седми преславски полк по време на Първата световна война, който е бил премахнат през 60-те години на миналия век.

Проектът е на арх. Красимир Генов. Избрано е и мястото на новия паметник, който ще бъде разположен южно от пл. „Кристал“ непосредствено до южното платно на бул. „Славянски“ и ще бъде обърнат под ъгъл от 30 градуса спрямо оградата на военния имот. Предвижда се монументът да стане и главен вход на Военното училище, който във времето ще се облагороди и развие, ще бъде осигурен и постоянен достъп за граждани. Паметникът ще бъде с облицовка от гранит и врачански неполиран камък,  на шест плочи от черен мрамор с бронзови надписи ще бъдат изписани имената на загиналите.

80 000 лв. са необходими за построяването на Паметника на 7-ми Преславски пехотен полк. С постановление на МС за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея са отпуснати 25 хил. лева за изграждането му.

IMG_5529

IMG_5534

Skip to content