Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
14 октомври (събота)

В Смядово се проведе първата от поредицата инициативи, посветени на Българското председателство на Съвета на ЕС

С информационна среща в Смядово започна кампанията в област Шумен на тема „Съединението прави силата- Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“. В залата на народно читалище „Братство-1860” областният управител проф. Стефан Желев даде старт на инициативата, която е посветена на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство от страната ни на Съвета на ЕС. На срещата присъстваха кметът на община Смядово Иванка Петрова, председателят на общинския съвет Борислав Борисов и заместник-областният управител Петко Шаренков.

„Сигурност и стабилност,  европейска перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, младите хора-бъдещето на Европейския съюз, свързаност и сближаване, са ключовите послания, върху които страната ни е поставила фокуса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС”, заяви пред жителите на Смядово областният управител проф. Стефан Желев. Той акцентира върху икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните са възможността да сме част от единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г., както и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. и планираните до 9,9 млрд. евро от ЕС през втория програмен период 2014–2020 г. Сред постигнатите социални eфекти са  осигуряването на повече работни места, като към края на 2016 г. броят на заетите лица в българската икономика се е увеличил с 15.2% благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече. Изтъкната беше и постигнатата стабилност на публичните финанси, достъпността до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, по-чиста околна среда.

Според кмета на общината Иванка Петрова финансирането по оперативните програми на Европейския съюз са допълнителни средства, които в пъти надвишават общинския бюджет на малка община като Смядово. Тя посочи за пример бюджета на община Смядово, който годишно е в размер на около 5 млн. лева, а през последните 6 години инвестираните европейски средства чрез спечелени проекти от общината са 20 млн. лева и са реализирани много успешни проекти в областта на инфраструктурата, образованието и социалните услуги.

Срещата завърши с концерт на изпълнителите от клуб за народни танци „Задявка“ –Шумен, които представиха китка от богатството на българския фолклор.

Информационната кампания продължава със срещи в община Велики Преслав на 17.10.2017г. от 17.30ч. в зала „Тържествена“ на общината и в община Венец- на 18.10.2017г. от 14.00ч. в ритуалната зала на общината.

Picture 681

Picture 654

Picture 652

Picture 691

Skip to content