Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
13 март (понеделник)

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Велики Преслав и Шумен

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова участва в дискусия на тема „Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“, която се проведе в град Велики Преслав. Форумът се организира в рамките на Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България 2017“ под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и в него се включиха  зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова, областните управители на Шумен Валентин Александров и на Търговище Валери Симеонов, кметовете на Велики Преслав Александър Горчев, на Търговище д-р Дарин Димитров и на Каспичан Милена Недева, представители на туристически фирми, на музеи от региона, учени, историци и археолози.

Това е тема, която обединява, която не разделя, а може да бъде двигател, каза при откриването на дискусията вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите на Илияна Йотова опазването и развитието на културно-историческото наследство на България трябва бъде един от основните приоритети на държавата. Европейските институции постигнаха предварително съгласие 2018 г. да бъде Европейска година на културното наследство и има символика, че една от най-древните европейски цивилизации – българската, ще председателства Съвета на Европейския съюз през същата година, подчерта вицепрезидентът. Вярвам, че темата за културно-историческото наследство ще бъде добра основа за културен диалог, растеж и развитие на туризма, каза Илияна Йотова и направи предложение от Велики Преслав да започне серия от научни дискусии в различни европейски градове през 2018 г., посветени на развитието на християнските цивилизации през 9-11 век, с акцент върху създаването на книжовни школи. В рамките на дискусията вицепрезидентът предложи изработването на единен портал с европейските и национални мерки и програми, които ефективно да подкрепят културния туризъм и наследство, както и формиране на работна група с представители на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на културата, Министерството на туризма, на общините и научната общност, които да изработят цялостна програма за развитие на културно-историческото наследство.

Вицепрезидентът  Илияна Йотова посети Археологическия музей в старопрестолния град и разгледа Преславското златно съкровище и експонатите в музея.

В рамките на визитата си в Шумен вицепрезидентът беше гост на Филиал Шумен към Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ Варна, където се срещна с преподаватели и студенти и разгледа материалната база на учебното заведение.

IMG_4867

IMG_4875

Skip to content