Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 декември (неделя)

Всички доброволчески инициативи за подпомагане на пострадалите в Хитрино ще се координират от Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии

Всички акции за подпомагане на хората и доброволческите действия за възстановяване на щетите след тежкия инцидент в Хитрино ще се координират от Областния щаб за защита на населението при бедствия и аварии под ръководството на областния управител Донка Иванова. На заседание на щаба тази сутрин беше решено всички доброволчески инициативи да са извършват след съгласуване с областния щаб с цел недопускане на хаос и инциденти.

Със заповед на областния управител Донка Иванова в община Хитрино е обявено бедствено положение, което ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните.

Към момента е организирано подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв., съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Днес до 17 часа ще работят службите на социално подпомагане в Шумен и Венец, разкрито е и гише в село Тимарево, където жителите на Хитрино могат да получат тези средства. Еднократната помощ в размер на 325 лв. се отпуска при инцидентно възникнали обстоятелства по реда на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

Областният управител Донка Иванова благодари на всички, които до момента изразиха и продължават да имат готовност да се включат в доброволческите акциите и подчерта, че това ще стане възможно след приключване на операцията по обезопасяване на дерайлиралите цистерни.

На този етап за нуждаещите се хора се събират минерална вода и трайни  хранителни продукти, като за място за събиране на тази помощ е определена многофункционалната зала в село Венец. На по-късен етап, след като се обезопаси района, ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат обявени акции за събиране на дрехи и други стоки от първа необходимост. На всички жители на село Хитрино ще бъдат осигурени пакети с 10 вида хранителни продукти по Оперативна програма „Храни“. Те ще бъдат раздадени след връщане на хората по домовете им.

По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова, към момента не се налага организирането на спешна кръводарителска акция, но Кръводарителският център към шуменската болница работи и всеки, които желае, може да дари кръв.

Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна продължава да измерва нивата на въздуха в района на аварията. От вчера вечерта и тази сутрин са отчетени нормални нива на показателите на въздуха, каза директорът на РИОВ Евелина Шишманова. Мобилната автоматична станция ще продължи да замерва въздуха в района на Хитрино.

Слез приключване на операцията по обезопасяване на цистерните ще бъде извършен оглед в къщите и дворовете в Хитрино от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните и при констатирани случаи на умрели животни ще бъдат предприети мерки за тяхното обезвреждане в екарисажа, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска, която съобщи, че към момента няма постъпила информация при тях за мъртви или болни животни.

От страна на Регионалната здравна инспекция ще бъде извършен контрол на водоизточниците в района, като бъдат взети проби за показателите на водата при осигуряване на достъп на екипите от инспекцията.

По информация на началника на Регионалното управление на образованието Светлана Милева учебният процес в училището в Хитрино ще бъде преустановен, докато е необходимо. Министерството на образованието и науката е изразило готовност да предостави финансови средства за ремонт на сградата на училището, със заповед на министъра е сформирана и група за психологическа подкрепа, която ще работи на място след възстановяване на учебния процес.

Кметовете на общините в област Шумен изразиха пълната си подкрепа и готовност за съдействие към жителите община Хитрино. При необходимост те ще участват с техника и доброволните си формирования във възстановителните операции, ще помогнат с финансови средства и строителни експерти.

Областният управител Донка Иванова благодари на всички за пълната съпричастност и подкрепа за жителите на Хитрино, за изразената готовност за съдействие и подпомагане на всички институции и хора от цялата страна.

Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки и инициативи в помощ на пострадалите.

Утре се очаква община Хитрино да разкрие банкова сметка за събиране на парични средства.

Skip to content