Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
25 ноември (сряда)

Във всички общини от област Шумен са изградени доброволни формирования

Областна администрация-Шумен беше домакин на семинар на тема “Изпълнение на Програмата за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования“. В работата му се включиха областният управител Донка Иванова, заместник-областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева, директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Иван Иванов, председателят на Асоциацията на доброволците в България Иван Видоловски, Костадин Чифлигаров-началник сектор „Доброволни формирования“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, инспектор Радина Хаджиева от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на общините, служители по ОМП, представители на доброволни формирования от региона.

Форумът беше открит от областния управител Донка Иванова, която подчерта, че кампанията по създаване на доброволни формирования е в ход от 2012 година и три години по-късно това е факт във всички общини от региона с участието на над 130 души. Формированията вече са участвали в акции за преодоляване на кризисни ситуации и в помощ на населението при предотвратяване на бедствия. Обезпечеността на област Шумен с доброволци, които могат да помагат на службите и населението при бедствия, е над 80 на сто при норма на покритие в страната от 80%.

Представителите на общините докладваха за състоянието на доброволните формирования,подготовката и наличното оборудване. Най-голямото с 35 човека е в община Шумен и разполага с екипировка и техника – верижна и високопроходима машина. Последното създадено през тази година е в община Велики Преслав с 15 души.

Част от общините отправиха искане да получат необходимата за работа техника. От своя страна директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Иван Иванов се ангажира и обеща съдействие на всички общини, които имат такива искания, да разговарят и да обсъдят какви са възможностите подходящи автомобили да им бъдат предоставени. Като важен момент Иван Иванов отбеляза бъдещето създаване на смесени формирования в някои общини. Заради структурните промени, които вървят и при нас, сме си поставили за цел до две години в участъците в периферията на областта да създаваме смесен тип служби – от професионалисти и доброволци, подчерта той.

След разговори в МФ, с оглед по-добро функциониране на доброволните формирования от следващата година по бюджетите на общините ще бъдат превеждани директно средства за тях, съобщи Костадин Чифлигаров от ГДПБЗН. Той подчерта, че по този начин със заложените средства по общини ще бъде съкратен пътя за осигуряване на средства необходими за обучение, екипировка, застраховане и техника на доброволните формирования. Председателят на Асоциацията на доброволците в България Иван Видоловдски даде добра оценка на доброволните формирования в областта и заяви, че в сравнение с други региони, Шумен е в първите редици.

Важно място в дискусията на семинара беше отделено за начините за набиране на млади доброволци, като за целта предстои да се проведат срещи с ученици на възраст 16-18 години. Ще се разчита и на участниците в противопожарните отряди „Млад огнеборец“.

Удовлетворение от направеното до момента изрази областният управител Донка Иванова. Доброто взаимодействие е основата, за да имаме положителни резултати. Предстои ни да разширяваме дейностите, като и тази сфера- доброволчеството е поредното ни предизвикателство в работата ни с младите хора, каза Донка Иванова.

Предстои през месец декември да се проведе практическо занятие по оповестяване, събиране и участие на доброволните формирования, при възникване на бедствие, съгласно Областния план за защита при бедствия. В него ще участват доброволните формирования на Шумен, Нови пазар и Каспичан.

Skip to content