Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
19 февруари (петък)

Възпоменателна церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски

Областният управител Донка Иванова заедно с кмета на община Шумен Любомир Христов, председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев, ръководители на държавни, военни, просветни,патриотични институции и организации, много граждани присъстваха на възпоменателна церемония по повод 143 години от гибелта на Васил Левски.
В церемонията, състояла се пред паметника на Апостола на свободата в Шумен, участваха роти от шуменския военен гарнизон, Общинският духов оркестър „Михаил Биков“, членове на Дружество „Традиция“ и на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“. Панихида в памет на Левски отслужиха архиерейският наместник отец Димитър и отец Пламен.

Днес нашата почит, нашият поклон е за Левски, който с делата си приживе и със саможертвата си ни показа, че постигането на лично щастие не може да е единственият смисъл на живота. Ние сме тук 143 години след гибелта му и това ни дава вярата, че сме и можем да бъдем народ. Същият народ, за който Левски написа в тефтерчето си четирите въпросителни, народът, за който той умря на бесилото. Имаме възможността да докажем, че не сме невежи, които считат, че всичко в живота започва и завършва с тях. Че можем да бъдем единни и помним заветите на Апостола за недопускане на външна користна намеса в делата ни, че имаме силите и разума да не позволяваме дребнавите ни амбиции да ни разделят и сами да си причиняваме несгодите, каза в словото си преподавателят по история и философия и директор на СОУ „В. Левски“ в Шумен Юлия Христова.
Пред паметника на Васил Левски бяха поднесени вени и цветя в знак на признателност. Възпоменателната церемония беше организирана от община Шумен и шуменския военен гарнизон.

1602195

Skip to content