Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 март (сряда)

Язовир Тича се изпуска контролирано и няма опасност от наводнения

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов тази вечер инспектираха процеса на контролирано изпускане на язовир „Тича“. Те бяха придружавани от заместник-областния управител Петко Шаренков, кмета на община Велики Преслав Александър Горчев и директора на „Напоителни системи“ Снежина Динева.

Искахме на място да се убедим как стоят нещата с язовир „Тича“. Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след проверката за състоянието на язовир „Тича“. „Създадохме необходимата организация  и в 15 ч. днес от Басейнова дирекция „Черноморски район“ са се обадили на областните управители и на всички кметове в района. Били са предупредени, че има потенциална опасност за населението“, обясни министър Димов. МОСВ излезе с предписание за понижаване на нивото на всички комплексни и значими язовири в края на февруари, именно с оглед очакваното снеготопене, каза министърът. Благодарение на взетите навреме мерки и намалените нива на язовирите, сега няма опасност, категоричен беше Димов. „Плановото изпускане е трябвало да започне малко по-рано, очаквахме по 13 м3/сек приток, а в един момент бяха по 132. Въпреки това предвиденото намаляване се оказа достатъчно и искахме да се уверим на място, че всичко е наред“, заяви министърът на околната среда и водите.

Според министър Румен Порожанов поради бързото топене на снеговете се налага изпускане  на  язовира с 18 м3/сек. „Напоителни системи“ са поискали контролирано изпускане през основния изпускател, тъй като е надвишен контролния обем на язовира.

„Очакваното преливно количество е общо до 35 м3/сек. Дори да има преливане, водите се заустват в р. Камчия, където свободното оразмерително преливно водно количество е 250  м3/сек/, при общ обем 432 м3/сек/. Това означава, че към момента, в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки“, каза министър Порожанов.

Обемът на язовир „Тича“ е достигнал днес 306,700 млн.м3, или над 98,4 %  от общия му обем. През последното денонощие е отчетен среден приток от 132, 5 м3/сек, при прогнозен среден приток за месец март на НИМХ – БАН 13,3 м3/сек. В месечния график за язовир „Тича“ е поставено условие за обем от 260,00 млн.м3 (83.4%).

IMG_5845

IMG_5846

Skip to content