Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 ноември (вторник)

Заместник-областните управители участваха в церемония по откриване на паметна плоча на д-р Жельо Желев

Президентът Румен Радев, заедно с президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), откриха възпоменателна плоча в село Веселиново пред  родната къща на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев (1990 – 1997).

„Д-р Желев ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“.

Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст”, каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента“, заяви в словото си Румен Радев. Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя.

IMG_5483

Skip to content