Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
17 март (петък)

Заместник-областният управител доц. Живко Жечев участва в церемония по повод 72 години от Дравската епопея

С тържествен ритуал в Шумен беше отбелязана 72-та годишнина от Дравската епопея. На церемонията пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, организирана от община Шумен и командването на Военен гарнизон – Шумен,

присъстваха заместник-областният управител доц. Живко Жечев, кметът на общината Любомир Христов, заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова и д-р Светлана Маркова, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния  военен университет полк. Сашо Евлогиев.

„В Дравската епопея Българската армия се доказа като най-силната на Балканите. Храбрите български войни громят противника в унгарската пуста, преследват  го към австрийските Алпи и завършват победния си марш в Клагенфурт. Нисък поклон пред ветераните, които днес са тук между нас. Тях господ опази от огнения ад на войната, но само те знаят цената на глада, разрухата, страха, жертвите, цената на мира“, каза в словото си заместник-областният управител доц. Живко Жечев. Той припомни славни моменти от епичните боеве от 6 до 22 март 1945 г., в които се сражават на живот и смърт героите на 3-а Балканска и 11-та пехотна дивизия. „Този ден най- добре свързва величието на техния подвиг с вярата, че докато съдбата на Отечеството е в ръцете на българи като тях, то няма да загине. Носещи генетичния заряд от военни добродетели и традиции, днес войните на България са истински патриоти и предано служат на своя народ“, заяви доц. Жечев.

В знак на почит към героите пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени венци и цветя.

IMG_4908

IMG_4906

Skip to content