Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 октомври (понеделник)

Заместник-областният управител Селиме Кърджалиева гост на празника на Държавен архив-Шумен

Държавен архив-Шумен чества на 10 октомври 65-тата годишнина от създаването на архивите в България. С обнародването на Указ № 515 от 10.10.1951 г. на Министерски съвет на Народна република България започва официалното изграждане на Националния архивен фонд.

Гост на тържественото честване на годишнината, което се състоя в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, беше заместник-областният управител Селиме Кърджалиева. На празника присъстваха представители на държавни и общински институции, училищата и читалищата от Шумен, дарители на архивни документи и дългогодишни служители на архива.

От името на областния управител Донка Иванова Селиме Кърджалиева връчи поздравителен адрес. „Много са имената, дали своя принос за развитието и утвърждаването на Държавен архив – Шумен и аз искам да изразя уважението и признателността си към всички, които всеотдайно са работили през годините за обработването и опазването на десетки хиляди документи, съхранили паметта на редица държавни, общински институции и организации и историята на поколения шуменци. С Вашия труд, упоритост и професионализъм Шуменският архив не спира да се обогатява с безценни сведения от нашата история и аз съм убедена, че Вие ще продължите отговорната си и родолюбива дейност“, се казва в поздравлението.

Държавен архив – Шумен е сред първите 12 в страната и е един от архивите с най-богата документална колекция. В рамките на честванията беше организиран Ден на отворените врати и беше представена юбилейна изложба с уникални и любопитни документи.

Skip to content